Prehistorie in de Zuiderzee: Museum Batavialand

0
2306
Batavialand Heritage Park of the Low Lands (NL) - Resources. By EXARC [CC BY 3.0].

Bij Batavialand, Lelystad, ligt Museum Batavialand (het voormalige Nieuwland Erfgoedcentrum of NLE), dit museum neemt je mee op een tijdreis van 7.000 jaar. Het museum bestaat uit een binnenmuseum en een historische scheepswerf. Naast het museumgebouw staat een schokbetonschuur uit 1951: een monument.

Batavialand Heritage Park of the Low Lands (NL) – Resources. By EXARC [CC BY 3.0].
Bij de scheepswerf kun je een reconstructie van het schip de Batavia bezoeken uit de zeventiende eeuw, maar ook meer leren over hoe schepen worden en werden gebouwd en geconserveerd. In de provincie Flevoland zijn ruim 450 scheepswrakken gevonden. Ontdek de rol van Nederland in de wereld van watermanagement.

In de steentijd leefden mensen al in wat we nu Flevoland noemen. In de expositie Oer! wordt het verhaal van de prehistorie verteld, maar het museum vertelt ook het verhaal van Flevoland van verleden tot toekomst. In de schokbetonschuur bevindt zich de expositie “Vergane schepen” waar de scheepswrakken en maritieme archeologie centraal staat.

Collectie

Het museum beheert de archeologische collectie van de provincie Flevoland, dat is terug te vinden in de tentoonstellingen. In de expositie “Ondergronds” staat archeologisch onderzoek centraal: ga aan de slag met een schepje, kwast en troffel of leer hoe je de ouderdom van objecten kunt ontdekken. In de expositie “Oer” staan de mensen van de Swifterbantcultuur centraal. Hoe leefden deze mensen, denk aan eten, wonen, landbouw, maar ook hoe gingen ze om met de dood. In de expositie “Op de grens van land en water” maak je een tijdreis in negen stappen van prehistorie tot nu aan de hand van persoonlijke verhalen met objecten, video, kaarten en schilderijen.

Topvondsten

Op Trijntje (7.500 jaar oud) na is Michelle het oudste skelet gevonden in Nederland, namelijk zo’n 7.000 jaar geleden leefde zij in het gebied tussen Dronten en Lelystad. Haar graf is te zien in de tentoonstelling “Oer”. Speciaal voor de kinderen is de expositie uitgebreid met de kindertentoonstelling OER!Jong.

 

Locatie

Stichting Erfgoedpark Batavialand
Oostvaardersdijk 01-13
8242 PA Lelystad
www.batavialand.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.