In de rivier de Spree in Berlijn ligt het museumeiland of Museuminsel met vijf musea: Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en Pergamonmuseum. In 1999 is het Museuminsel tot UNESCO werelderfgoed verklaard.

Berliner Dom.

Archeologie

Voor wie in archeologie is geïnteresseerd is het Pergamonmuseum een museum waar je echt heen moet gaan. Het heeft drie afdelingen met Perzische, Babylonische, Assyrische en Islamitische kunstwerken. Het museum trekt bijna een miljoen bezoekers per jaar. De topvondsten zijn: het Pergamonaltaar, de Isjtarpoort, de Aleppo-kamer, de Marktpoort van Milete en De gewonde Amazone.

Pergamonmuseum Pergamonaltar
Pergamonaltar, de topvondst van het Pergamonmuseum. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3APergamonmuseum_Pergamonaltar.jpg

Meer archeologie is te vinden in het Neues Museum, met de afdeling Museum für Vor- und Frühgeschichte (Museum voor prehistorie en vroege geschiedenis). In het Neues Museum zijn de schatten uit Egypte bewonderen, waaronder de buste van Nefertiti.

Berlin Neues Museum 001
Neues Museum. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ABerlin_Neues_Museum_001.JPG
Nefertiti 30-01-2006
Buste van Nefertiti. Foto https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ANefertiti_30-01-2006.jpg

Prehistorische topvondsten

De topstukken zijn door het museum op een rij gezet, kijk hier. Erg bijzonder is de Berlijnse gouden hut uit de bronstijd. In de collectie maak je een ware tijdreis van de oude steentijd tot de middeleeuwen. In de expositie zijn ook vondsten van de Trechterbekercultuur te vinden.

Berliner Goldhut2
Berliner Goldhut. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ABerliner_Goldhut2.jpg

Adres

Museum für Vor- und Frühgeschichte, Neues Museum, Bodestraße 1-3, 10178 Berlin, Duitsland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.