Het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename bestaat sinds 1998 en vertelt het verhaal van de Vlaamse Ardennen met de nadruk op de middeleeuwen. Het museum staat naast de Sint-Laurentiuskerk en vertelt het verhaal van het dagelijks leven in Ename van de middeleeuwen tot nu.

Ename Provinciaal Archeologisch Museum 3-02-2010 16-09-54
Het museumgebouw. By Paul Hermans (Own work) [GFDL or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 ], via Wikimedia Commons.

Huis Beernaert: PAM Ename, archeologische site en erfgoedcentrum

Het museumbezoek start met een introductiefilm waarbij het dorp en zijn geschiedenis centraal staat. De tentoonstelling is ingedeeld in drie deelexposities: de Tijdslijn, de Feestdis van 1000 jaar en Archeolabo. In de tijdslijn maakt de bezoeker kennis met het verleden en via multimedia ontrafel je de puzzel van het verleden en leer je hoe de omgeving er honderden jaren geleden uitzag. Tijdens de feestdis vertellen verschillende personen aan een tafel over het leven, van een steentijdjager tot een gravin en van een archeoloog tot een lekenbroeder. In het lab leer je over de manieren van onderzoek. Na het museumbezoek kun je een bezoek brengen aan de archeologisch site van ruim 8 hectares. Hier zijn de resten gevonden van een Ottoonse burcht, de handelsnederzetting en de Sint-Salvatorabdij. Naast de abdij ligt het Provinciaal Erfgoedcentrum. In het centrum wordt uitgelegd hoe het erfgoed bewaard en geconserveerd wordt. Op de tweede verdieping zie je een prachtig beeld van de omgeving waaronder de archeologisch site. In de kelder ligt het cultureel en archeologisch erfgoed uit Oost-Vlaanderen.

Ename SintSalvatorskerk 3-02-2010 16-29-35
De site met onder meer de restanten van de abdij van Ename. By Paul Hermans (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.

Topvondsten

Als topstuk is natuurlijk aan te wijzen de prachtige archeologische site. Als museumstuk is de kromstad van Ename zeer bijzonder.

Ename kromstaf uit ivoor 11e eeuw 3-02-2010 15-12-15.NEF
Fragment van kromstaf van ivoor uit de 11e eeuw. By Paul Hermans (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons.

Locatie

PAM Ename
Lijnwaadmarkt 20
B-9700 Oudenaarde-Ename

Provinciaal Erfgoedcentrum Oost Vlaanderen
Lotharingenstraat 1,
9700 Oudenaarde,
België

Bronnen

http://www.pam-ov.be/ename

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.