By Adrià Millán (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

In de Catalaanse Pyreneen ligt Roca dels Bous in Sant Llorenç de Montgai. De naam is Catalaans voor de rots van stieren. Deze vindplaats van neanderthalers is ongeveer 50.000 jaar oud. Bijzonder aan deze plek is het gebruik van technologie om het archeologische verhaal te vertellen, maar ook is het een van de eerste vindplaatsen open voor publiek wat betreft de oude steentijd.

Sant Llorenç de Montgai - 02
By Jordiferrer (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Archeologisch onderzoek

Archeologisch bewijs lijkt erop te wijzen dat het Iberisch schiereiland als een toevlucht fungeerde voor de terugtrekkende populaties van neanderthalers. Diverse archeologische vindplaatsen bewijzen dat de neanderthalers hier tot 30.000 jaar v.Chr. leefden. Duizenden jaren lijken de neanderthalers en moderne mensen naast elkaar te hebben geleefd. Onderzoek is gestart in 1988 en Roca dels Bous is de eerste archeologische plek die met technologie is omgetoverd in een expositie voor het publiek. Met een I-pad op pad kan de bezoeker een interactieve tour beleven met foto’s, video en 3D-applicaties.

Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai of Archeologisch Park

Het archeologisch park is ontworpen door CEPAP (Universitat Autònoma de Barcelona) om families en kinderen in contact te brengen met het leven in de prehistorie. De site laat verschillende onderzoeksmethoden zien, maar ook reconstructies uit de oude steentijd en nieuwe steentijd. In de reconstructies wordt via activiteiten technologie uit de prehistorie uitgelegd. Op het terrein worden ook zogenaamde educatieve kampen georganiseerd door Noguera Field School of Camp d’Aprenentatge de la Noguera. In deze field schools leren kinderen buiten de school over hun eigen omgeving.

Locatie

La Roca dels Bous
LV-9047, 10,
25613 Camarasa, Lérida
Spanje
http://larocadelsbous.uab.cat/es

CdA de la Noguera
Passeig del Segre, 17
25613 Sant Llorenç de Montgai
Spanje
http://serveiseducatius.xtec.cat/cda-noguera/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.