© Hans Hillewaert / , via Wikimedia Commons

In Namibie ligt Twijfelfontein of Uri-Ais met zijn rotstekeningen, deze plaats staat sinds 2007 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De naam Twijfelfontein wijst naar een waterbron  in de bergen van Damaraland waar de rotstekeningen te vinden zijn. In de taal van de Nama of Damara heet de plaats Uri-Ais wat springende bron betekent.

Damara People Namibia
Damara-mensen in Damaraland, Namibie. By Thomas Schoch [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons.

De naam Twyfelfontein

In 1947 vestigden blanke boeren zich in deze streek. Er was een bron maar die bleek niet zo betrouwbaar. Dit heeft het gebied de naam gegeven, in 1964 werd de onderneming verlaten. De naam bleef.

Twyfelfontein
Twyfelfontein, rotsformatie “Leeuwemuil”. By yaaaay (Flickr) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons.

Rotstekeningen

In de vallei werden honderden prehistorische rotstekeningen gevonden, maar wanneer precies is onbekend. In totaal bleken het er meer dan 2500 stuks te zijn. Ontvreemding was al gaande voordat het gebied in 1952 nationaal monument werd. In 2017 is de Twyfelfontein op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

Rock Paintig Twyfelfontein Namibia
Rotschildering van de Twyfelfontein. By Thomas Schoch [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons.

Bijzonder!

In tegenstelling tot andere rotstekeningen zijn de rotstekening bij Twyfelfontein in de steen gekerfd en erg oud. De tekeningen zijn afbeeldingen van momenten van jacht (jagers met pijl-en-boog). Ook zijn er abstracte en geometrische voorstellingen naast veel dieren te zien. De tekeningen lijken in zes periodes te zijn gemaakt van 300 v.Chr. tot 1800 n.Chr. Het dateren is lastig. Voordat de tekening met metalen werktuigen werden gemaakt, gebruikten de mensen werktuigen van kwarts.

Dancing Kudu Twyfelfontein Namibia
Dansende Kudu bij Twyfelfontein. By Thomas Schoch [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.

Lion Twyfelfontein Namibia
“Leeuwen”, met pootafdrukken in plaats van poten en aan de staart. By Thomas Schoch [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons.

Locatie

Twyfelfontein
Kunene Region
S20 35 44.1 E14 22 21.3

Bronnen

http://whc.unesco.org/en/list/1255

Door Alda Lesschen en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.