Op zo’n 7 kilometer van Ağlasun in Turkije ligt Sagalassos. Sinds 1990 vinden hier opgravingen plaats door de Universiteit van Leuven. De stad Sagalassos bloeide op in de Hellenistische en Romeinse periode. De universiteit werkt samen met de inwoners van Ağlasun om de site op te graven, maar ook te restaureren.

Theatre at Sagalassos - Anastylosis Project in Background - panoramio
Het theater van Sagalassos. Adrian Farwell [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

De geschiedenis

Zo’n 12.000 jaar geleden wordt het gebied al bewoond. De eerste nederzettingen met aardewerken potten ontstaan 8500 jaar geleden. De eerste landbouwnederzettingen ontstaan 6000 jaar geleden en 5.000 jaar geleden is er al een netwerk van nederzettingen met eigen omringende gebieden. Deze ontwikkeling stopt rond 2300-2200 v. Chr. met de komst van Hettieten. Deze besturen in de 14e eeuw Sagalassos. De Hettieten noemen de plek Salawassa. De stad breidt zich uit onder het bestuur van de Phrygiërs en de Lydiërs. Tijdens de Perzische periode is Pisidia bekend om de krijgshaftige facties.

Aardewerk 7e millennium vC Höyücek 2
Aardewerk van ruim 8500 jaar oud. By Ben Pirard (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Alexander de Grote veroverde in 333 v.Chr. de stad Sagalassos, wat dan een van de welvarendste steden is in Pisidië. De oude Griekse dynastieen houden de stad in bezit tot de komst van de Romeinen in 25 v.Chr.

Antoninler Cesmesi 3
Nymphaeum. By SenNaToR (Own work of SenNaToR) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.
Met de komst van de Romeinen ontwikkelt de stad zich en exporteert aardewerk en landbouwproducten. Als een van de belangrijkste steden van de regio start de bouw van de prachtige bouwwerken onder keizer Hadrianus die we vandaag de dag mogen bewonderen. Rond het jaar 400 krijgt de stad verdedigingswerken. Vanaf dat moment gaat de stad achteruit door aardbevingen, de pest, spanningen tussen godsdiensten en arabische invallen. De inwoners verlaten de stad in de zevende eeuw en gaan waarschijnlijk in de vallei wonen. De stad Ağlasun werd in de 13e eeuw gesticht, de naam Sagalassos leeft door in de naam van deze stad. Sagalassos is goed bewaard gebleven door de hoge ligging en de puinlaag van diverse aardbevingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het beschermd is gebleven tegen erosie en plunderingen.

SAGALASOS - panoramio
Heroon ofSagalassos. Haluk Comertel [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons.

Archeologen aan het werk

Sagalassos is extra bijzonder doordat je in de zomer archeologen aan het werk kunt zien van maandag tot donderdag. Op vrijdag en zaterdag is de stad te bezoeken, maar is er geen archeologisch onderzoek gaande. Bij de toegang kunnen naast entreebewijzen ook folders en routes worden gekocht.

SAGALASOS - panoramio - HALUK COMERTEL (3)
https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ASAGALASOS_-_panoramio_-_HALUK_COMERTEL_(3).jpg

Archeologische vondsten

De topvondsten van de opgravingen in Sagalassos zijn te vinden in het Burdur Museum. In Ağlasun ligt het erfgoedcentrum Sagaleri, hier worden tentoonstellingen gemaakt waarbij de geschiedenis van de omgeving centraal staat.

Nimfen 125-75 vC fries van een hieron Sagalassos (2)
Nimfen 125-75 v.Chr. op een fries, Sagalassos. By Ben Pirard (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.

Locatie

Kıraç Mahallesi,
Sagalassos Antik Kent, Merkez,
Ağlasun Merkez, Ağlasun, Burdur,
15800 Ağlasun/Burdur, Turkije

Bronnen

https://interactive.archaeology.org/sagalassos/

http://www.tursaga.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.