In Mettmann, bij de site waar de eerste neanderthalers zijn gevonden staat het Neanderthaler Museum. Het museum vertelt het verhaal van de menselijke ontwikkeling. In 1996 is het museum gebouwd en trekt jaarlijks ruim 150.000 bezoekers. Het museum is meer dan een museum met tentoonstellingen, namelijk bij het museum is een wandelpad ‘Human traces’ aangelegd en een archeologisch park te bekijken bij de vindplaats. In het natuurreservaat zijn oerossen en wilde paarden te zien.

Neanderthal Museum 20060318
By Cordula (Own work, http://www.cordula.ws/) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Archeologische site

De vindplaats is te vinden ten oosten van Erkratz in het Ruhrgebied. De botten zijn opgegraven door mijnbouwers in de negentiende eeuw. Op deze unieke plek is nu een park aangelegd ter herinnering.

Neanderthal excavation site
By Notjake13 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons.

Collectie

Het museum geeft achtergrondinformatie over de migratie van mensen van de savanne tot moderne steden, maar uiteraard staan de neanderthalers centraal. Levensecht en levensgroot zijn de modellen. Archeologische vondsten liggen aan de basis van de reconstructies. De tentoonstellingen worden getoond op vier verdiepingen en vertellen de geschiedenis van de neanderthalers, maar ook over de verschillende periodes van de menselijke geschiedenis en evolutie wordt behandeld.

Neandertaler reconst
By Stefan Scheer (Own work) [GFDL , CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons

Topstukken

Het museum heeft een unieke collectie aan replica’s van originele menselijke botten van mensachtigen, met name van de neanderthalers.

Neandertala homo, modelo en Neand-muzeo
By UNiesert (Own work) [CC BY-SA 3.0  or GFDL], via Wikimedia Commons

Locatie

Neanderthal Museum
Talstr. 300
40822 Mettmann
https://www.neanderthal.de/