Het geslacht tijm bevat houtachtige of kruidachtige planten met een zeer aromatische geur en de planten worden maximaal 30 cm hoog. In Nederland komen drie soorten voor: Grote tijm (Thymus pulegioides), Kleine tijm of kwendel (Thymus serpyllum) en Kruiptijm (Thymus praecox). Grote tijm is te vinden in het Oertijdpark.

Thymus pulegioides
Thymus pulegioides.

Gebruik van prehistorie tot nu

Tijm is een smaakmaker en kan gemakkelijk worden gedroogd om als kruid voor groente, vis, vlees en sauzen te gebruiken. Van de bloemen en bladeren wordt thee en siroop gemaakt en wordt tevens gebruikt bij het maken van likeuren. Het kruid wordt geassocieerd met de keuken van de Provence waar het veel gebruikt wordt. Door de aromatische geur wordt tijm veel gebruikt in de zeepindustrie. In tijm zit thumol wat goed is voor de luchtwegen, met name tegen hoesten en symptomen van astma. Voor gebruik wordt een tijmsiroop gemaakt. Ook is tijm een sierplant in de tuin.

Thymus serpyllum1.jpg
Thymus serpyllum.
Thymus praecox - Iceland - 2007-07-05.jpg
Thymus praecox.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.