Troje of Truva ligt 30 kilometer ten zuiden van Canakkale in Turkije en op circa zes kilometer van de zeestraat de Dardanellen in Turkije. De moderne naam voor het archeologische Troje is Hissarlik, wat “plaats van vestingen” betekent. Archeologisch Troje staat op de Unesco werelderfgoed lijst en wordt gezien als een van de bekendste archeologische vindplaatsen ter wereld. Het staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Troje, niet ver van de stad Canakkale. Kaart Google Maps

Homerus en Vergilius

Troje is vooral een legendarische plaats, bekend uit onder andere het epische gedicht de Ilias van Homerus. De plaats roept een beeld op van heldendom en moed door de verhalen en de films die gemaakt zijn over Troje. Het wordt wel de bakermat van de westerse literatuur genoemd vanwege de Ilias en de Odyssee van Homerus. De belegering van het Homerische Troje door de Grieken is een belangrijke inspiratiebron geweest voor kunstenaars. De inname van Troje met behulp van het beroemde houten paard werd door Vergilius beschreven. Hij beschrijft hoe het paard werd gebouwd en dat de Trojanen geloofden dat het houten paard een gift was nadat de Grieken de strijd hadden opgegeven. In deze overwinningsroes brachten ze het paard met daarin een aantal Grieken de stad in. In de nacht kwamen de strijders te voorschijn doodden de wachters en openden de stadspoort zodat de teruggetrokken Grieken naar binnen konden komen. De stad Troje werd vervolgens in brand gezet. Bij de ingang van Troje staat nu het grote nagebouwde houten paard.

Bij de ingang van het archeologische complex staat een nagebouwd paard van Troje

Opgravingen Troje en Schliemann

De ontdekking van Troje was een obsessie voor de archeoloog Heinrich Schliemann, hij kreeg in 1870 toestemming om opgravingen te doen. Hij werkte zo’n 20 jaar aan de opgravingen en vond vier boven elkaar gelegen steden en goud en juwelen. Hij nam deze schat mee en schonk het jaren later aan de stad Berlijn.

De opgravingen die volgden op het werk van Schliemann hebben in totaal negen lagen van bewoning blootgelegd waarvan Troje VI of VIIa de meest waarschijnlijke plaats zou zijn uit de beschrijving van Homerus.

Een plattegrond van het terrein met de negen lagen die corresponderen met negen bewoningsperioden.
Troje is opgebouwd uit meerdere lagen op elkaar.

Het archeologische complex van Troje heeft 4000 jaar aan geschiedenis. Schliemann begon zijn opgraving in 1870, dit kan worden gezien als het begin van de moderne archeologie. Onderzoek heeft uitgewezen dat in het gebied al 8000 jaar geleden mensen aanwezig waren. Troye was vanaf 2500 v.Chr. de belangrijkste plaats in het gebied, langzaam aan groeide het in grootte. Het had een centrale plaats in het gebied – het gebied van Troye, de Balkan, Anatolie, de Egeische Zee en de Zwarte Zee.

Er zijn in totaal 24 opgravingscampagnes geweest verspreid over een periode van 140 jaar. De meeste overblijfselen worden gevonden in Troy II en VI.

Het hele terrein ligt vol met bouwlagen, het is een enorme puzzel om te bepalen welke objecten horen bij welke fase

Ook in de directe omgeving zijn veel belangrijke archeologische vindplaatsen te vinden, waaronder prehistorische nederzettingen en begraafplaatsen, Griekse grafheuvels, monumentale tumuli, Griekse en Romeinse nederzettingen, Romeinse en Ottomaanse bruggen.

Een onderdeel van het grote complex. Er staan nummers op de wanden die corresponderen met de diverse lagen van de stad.
Schliemann ging af en toe rigoreus te werk in zijn opgravingen. Zo heeft hij dwars door alle lagen heen een geul gegraven. Op de foto zien we hier het resultaat van.

Rondom Troje zien we volop velden met klaprozen. Een prachtige entree
Volop bloemen op het terrein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.