In het Oertijdpark is een vuurplaats nagemaakt uit de oude steentijd, namelijk van de mammoetjagers oftewel neanderthalers. Bewijs voor de aanwezigheid van deze mensen zijn de vondsten van gereedschap, met name de vuistbijlen. In 2011 is er bij Assen een slachtplaats gevonden van deze mammoetjagers. De reconstructie van de vuurplaats is gebaseerd op de vindplaats Neanderthalers, Rheindalen (STAPERT 1992). De vuurplaats is in het open veld in de buurt van een boom. Deze reconstructie kon gemaakt worden op basis van de verspreiding van het vuursteen tijdens het vuursteenbewerken.

Mammoetjagers aan het werk bij de vuurplaats met boom.

De Neanderthalers

De Neanderthalers kwamen 300.000 jaar geleden naar Europa. Noord-Nederland lag aan de rand van hun leefgebied, omdat het door de ijstijden hier erg koud was. Neanderthalers hadden geen vaste woonplaats. Ze trokken rond en maakten een kamp op plekken waar het nodig was om te overnachten. De karakteristieke vondsten die bij neanderthalers horen zijn de vuistbijlen. In Nederland zijn er ongeveer honderd van gevonden. 35.000 jaar geleden stierven de neanderthalers uit.

De reconstructie in het Oertijdpark.

Vondsten Drenthe

In Drenthe is een groot aantal vuistbijlen gevonden. De vuistbijl was het Zwitsers zakmes van de prehistorie. De neanderthaler gebruikte hem om dieren mee te slachten en te villen, maar ook om hout te bewerken en botten stuk te slaan. Men maakte de vuistbijl door van een stuk vuursteen aan beide zijden van buiten naar binnen stukken af te slaan, totdat er een ellipsvormig werktuig met een scherpe rand ontstond.

De levalloistechniek.

Naast de vuistbijl hadden de neanderthalers ook andere werktuigen. Deze werden onder andere gemaakt met de levallois-techniek. Daarbij werd een stuk vuursteen in de vorm van een schildpad geslagen, en vervolgens werd er een grote afslag van gemaakt. Hierboven is te zien hoe dat werd gedaan.

Dankwoord

De reconstructie is gemaakt door Sebastiaan Pelsmaeker en Nikky Kruithof. Klik hier voor het artikel waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe de hut is gemaakt. We bedanken hen hiervoor Meer informatie op:
www.jura-archaeology.nl en www.remaininghistory.com.

Bronnen

STAPERT, D., 1992, Rings and sectors: Intrasite Spatial Analysis of Stone Age Sites. Rijksuniversiteit Groningen. Figuur 13.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.