Aangezicht museum met kraan, boot en paviljoen. By Quistnix! (Vlaardingen - Visserijmuseum, Balder en kraan) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.

In het centrum van Vlaardingen staat het Museum Vlaardingen, hier wordt het verhaal van de prehistorie van dit gebied verteld in combinatie met de geschiedenis van de visserij en die van de stad Vlaardingen. De Noordzeevisserij speelde en speelt een belangrijke rol. Sinds 1971 staat het museum op deze prachtige plek. Het gebouw Het Huis met den Lindenboom is een rijksmonument en een voormalig woonhuis uit de achttiende eeuw van de heer van der Linden (reder, koopman en burgemeester van Vlaardingen) aan de Westhavenkade. Bijzonder zijn de plafondschildering en twee portretten van de heer en dame van der Linden in het huis door schilder Gerard Sanders. Sinds 2010, de laatste verbouwing, is het naastgelegen pand bij het woonhuis getrokken. Tegenover het pand bevindt zich een paviljoen in de kop van een voormalige vuurtoren, maar ook een haringlogger: alle twee onderdeel van het museum.

Museum Vlaardingen - portret Abraham van der Linden - CC BY SA
Portret van Abraham van der Linden.By Quistnix (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Collectie

De collectie bestaat uit objecten over Noordzeevisserij, bodemvondsten en andere voorwerpen die het verhaal van de stad illustreren, denk aan scheepsmodellen, de boomstamkano uit Vlaardingen en een haringsjees net als de eerder genoemde stadskraan, haringlogger en kop van een voormalige vuurstoren (het paviljoen). Via de website www.maritiemdigitaal.nl is de collectie na te slaan.

De archeologische collectie over de prehistorie is indrukwekkend door de continue bewoning in de Delta, 5.000 jaar lang, maar ook door het vele archeologisch onderzoek vanwege stadsvernieuwing en infrastructurele projecten. Dat een cultuur uit de nieuwe steentijd is genoemd naar de stad is niet voor niks: Vlaardingencultuur.

WLANL - Quistnix! - Vlaardingen - Visserijmuseum, Balder en kraan
Aangezicht museum met kraan, boot en paviljoen. By Quistnix! (Vlaardingen – Visserijmuseum, Balder en kraan) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.

Archeologische topstukken

De prehistorische topstukken worden getoond in de expositie Vondsten uit de Delta op de bovenste verdieping. De boomstamkano uit de ijzertijd is een van de topstukken naast de vondsten van Krabbeplasman en prachtige vuurstenen voorwerpen, waaronder een vuurstenen bijl.

Krabbeplas (jan 2010).jpg
De Krabbeplas bij Vlaardingen, een van de plaatsen waar archeologische sporen van de Vlaardingencultuur zijn gevonden. By Michiel1972 (Own work) [CC BY-SA 3.0  or GFDL], via Wikimedia Commons.

Locatie

Museum Vlaardingen
Westhavenkade 54
3131 AG Vlaardingen
http://museumvlaardingen.nl

Bronnen

http://museumvlaardingen.nl

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.