By Grugerio (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Bij de stad Oerlinghausen in het noordoosten van Noordrijn-Westfalen ligt het Archäologisches Freilichtmuseum Oerlinghausen sinds 1936. Het museum ligt in het Teutoburger Woud en via een project het Naturschutzgroßprojekt Senne und Teutoburger Wald wordt geprobeerd het prehistorisch landschap terug te krijgen. Het museum is een van de oudste archeologische openluchtmusea van West-Europa en bestrijkt zo’n 1,5 hectare.
Vanaf de weg loop je omhoog naar de kassa en vervolgens maak je klim naar de steentijd. In het openluchtmuseum start je met de steentijd: een zomerkamp van rendierjagers uit de ijstijd (oude steentijd) met bijbehorende vegetatie, hutten uit de middensteentijd en een erf van de nieuwe steentijd met steentijdboerderij, akkers en huisdieren.
Oerlinghausen – https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AAFMOerlinghausen2.jpgDan komt het Germaanse hof wat de ijzertijd uitbeeldt, maar deze reconstructie van 1936 tot 1961 is niet meer actueel. Inmiddels is deze reconstructie erfgoed geworden door de link met het WOII. Dan komt het bronstijderf met een bronstijdboerderij, akkers, huisdieren, een zogenaamd dodenhuis, een veenweg en een plaats om brons te smelten. De ijzertijd komt dan opnieuw langs met een verdedigingsmuur, een pottenbakkersoven en ijzerovens. Tot slot komt de vroege middeleeuwen met boerderij, smederij, houtskoolmeiler, hutkom, boerderijdieren, akkers en moestuin. In speciale omheiningen worden terug gefokte middeleeuwse zwijnen en geiten gehouden.