Wat is een hallenhuisboerderij?

0
1617
Hallenhuisboerderij (Veenhof 3), Gieten, Drenthe. Gouwenaar [CC0], from Wikimedia Commons.
Hallenhuisboerderij (Veenhof 3), Gieten, Drenthe. Gouwenaar [CC0], from Wikimedia Commons.

In Drenthe zijn zogenaamde hallenhuisboerderijen te vinden, ook wel hallehuis of hallenhuis. Tot de hallenhuisboerderijen vallen een groep bouwwijzen van boerderijen die met name te vinden zijn in het noorden van Duitsland en het midden en het oosten van Nederland, waaronder Drenthe. Deze soort historische boerderijen komt bijna in heel Nederland voor en is dan ook de belangrijkste groep.

Walsrode Heidemuseum

Boerderij van het Hallenhuistype in Duitsland. AxelHH [Public domain].

De boerderijen zijn langgestrekte, driebeukige gebouw met de deel in het midden en de stallen aan beide zijden. Eerst hadden de boerderijen lemen vakwerkwanden en dak van stro of riet, later hebben de boerderijen bakstenen muren en dakpannen (laatste eeuwen). Kenmerkend voor dit type huis is het gebruik van ankerbalkgebinten.

Het voorste deel van de boerderij is het woongedeelte en het achterste deel de deel met de stallen. Boven de deel wordt de hooi opgeslagen.

Boerderij Veenhof3 Gieten

Hallenhuisboerderij (Veenhof 3), Gieten, Drenthe. Gouwenaar [CC0], from Wikimedia Commons.

Drents type – boerderijen met dwarsdeel

In Drenthe zijn de boerderijen met een dwarsdeel te vinden. Bij dit type zitten toegangsdeuren aan de zijkant. Deze boerderijen waren gemengde bedrijven, waarbij door het dwarsdeel de ruimte beter kon worden benut. Oogst kon worden opgestapeld op de grond.

Fachhallenhaus Verbreitung
De verspreiding van de hallenhuizen. AxelHH [Public domain].

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.