Vuursteen zoeken is gemakkelijk in Drenthe. Overal vind je stenen en ook vuursteen. Je moet het alleen leren herkennen – kijk naar de vorm en de glans – het lijkt op mat glas. Vers vuursteen kan bruin zijn, maar dan komt het uit het zuiden, denk aan Limburg. Uit het noorden komt grijs tot zwart vuursteen. Vuursteen wat nu in Drenthe te vinden is kan alle kleuren hebben doordat het patina heeft gekregen (geel, oranje, rood, bruin). Bijzonder is het vuursteen uit Helgoland wat een kenmerkende kleur heeft: rood.

Het staal in de steentijd was vuursteen. Vuursteen is gemakkelijk scherp te maken en te bewerken. In de prehistorie maakten ze er bijlen, messen, schrabbers en pijlpunten van. De naam komt doordat met deze steen en ijzer (of pyriet of markassiet) een vonk kan worden gemaakt en uiteindelijk vuur. Vuursteen bestaat uit water en kwarts. 


Vuursteen in Noordhornkeileem, Emmen.

Waar kan je vuursteen vinden?

In het noorden van Nederland kan je het vinden in de keileem of plaatsen waar keileem heeft gelegen. De ijskap heeft deze stenen meegenomen.

Kaart met daarop de verspreiding van de ijsgletsjer tijdens de een na laatste ijstijd.

Vuursteen wordt gevonden als concreties in kalksteen en is vaak bruin of grijs. De vorm kan verschillend zijn van platen tot lange buizen. Bruine kleur is te vinden in Limburg (ook Frankrijk) en grijs is te vinden in Scandinavie (en dus ook in de keileem).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.