Wekeromse Zand met ijzertijdboerderij met raatakkers

0
2586
Ijzertijdboerderij. By Rasbak (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Als een van de laatste grote stuifzandgebieden is het Wekeromse Zand bekend, maar er is meer. Het natuurgebied heeft de grootte van 20 hectares en bestaat uit naaldbos, bouwlanden, zand en heide. In het gebied zijn onder andere moeflons en heidekoeien te vinden. Archeologisch is het gebied ook interessant door de aanwezigheid van grafheuvels, Celtic Fields en een Germaanse put. In het gebied zijn twee wandelroutes uitgezet om de interessante plekken te bezoeken: een blauwe route van 2,5 km en een rode route van 7,5 km. Door de twee routes te combineren zie je zowel de prachtige natuur als het ijzertijderf met boerderij, graanspiekers en akker naast grafheuvels en de Germaanse put. Klik hier voor de route.

Wekeromse Zand stuifzand 3
Wekeromse Zand – stuifzand. By Rasbak (Own work) [GFDL  or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons.

Prehistorisch erf

Het startpunt van de routes is de Vijfsprongweg. Aan de zuidkant van deze weg rond het huisnummer 60-64 bevindt zich een goede parkeerplaats. Vanuit dit startpunt zie je eigenlijk meteen de reconstructie van de raatakkers oftewel Celtic fields. Deze akkers dateren van de ijzertijd tot de eerste eeuwen n.Chr. De afmeting van de raatakker is 40 bij 40 meter. Naast de raatakkers ligt de ijzertijdboerderij en de graanspieker uit de ijzertijd.

Wekeromse zand ijzertijd boerderij
Ijzertijderf met boerderij en graanspieker. By Rasbak (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons.

Archeologische sporen

Langs de routes zijn archeologische sporen te vinden. Op het terrein liggen de archeologische resten van de Celtic fields met informatieborden. De raatakkers op de zandgronden tonen aan dat het gebied al bewoond was in de ijzertijd. Het complex van raatakkers is een van de grootste in Nederland. De raatakkers zijn te herkennen aan de afmetingen van 40 bij 40 meter met eromheen walletjes. Zandgrond was makkelijk te bewerken en wanneer nodig werden nieuwe akkers ontgonnen.

Raatakkers Wekeromse Zand
Raatakkers Wekeromse Zand. By Rasbak (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Bijzonder is de vondst van een kuil uit de ijzertijd waar bronwater omhoog kwam: de Germaanse put. Als putwand werd een uitgeholde boomstam gebruikt tegen zand en modder. De blauwe route loopt langs grafheuvels, deze liggen op een kleine afstand van ongeveer 200 meter van de Germaanse put.

Germaanse put, Lunteren (1)
Germaanse put. By Rasbak (Own work) [GFDL  or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Germaanse put, Lunteren (3)
Germaanse put. By Rasbak (Own work) [GFDL  or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Locatie

Wekeromse Zand
Vijfsprongweg
6741 JA Wekerom
https://www.glk.nl/landschap-kastelen/locatie/?locatie=28

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.