Het Bijvoetpad is een route van 13,5 km, maar de route is in te korten in een route van 5,0 km. Klik hier voor de langere route…

Bezienswaardigheden: 6 hunebedden en 2 grafheuvels
Aantal uren: 1 uur
Startpunt: Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger, Nederland, 0599-236374

Bijvoetpad

Het pad heeft zijn naam te danken aan de plant: bijvoet. De naam verwijst naar de Romeinen die deze plant in hun sandalen legden tegen vermoeide voeten. Mocht u tijdens deze wandeling last krijgen dan weet u wat u moet doen!

Start

De wandeling start bij het Hunebedcentrum, vanuit het hoofdgebouw gaat u naar het gebouw aan de overkant van het kleine pleintje met kunstwerk richting de Bronnegerstraat (langs het Kenniscentrum). Sla hier rechtsaf de Bronnegerstraat in (in de noordoostelijke richting). Volg deze weg zo’n 500 meter.
TIP: Vooraf aan de wandeling vergeet niet het grootste hunebed van Nederland te bezoeken: D27.

1 Hoogteverschil

Als je naar rechts kijkt, zie je duidelijk hoogteverschillen.
Sla na een paar honderd meter bij de eerste zandweg linksaf (Achterste Kampweg). Sla de eerste weg (zandweg) daarna rechtsaf (ongeveer 250 meter). Volg deze weg voor zo’n 1000 meter. Aan de rechterkant is een prachtig natuurgebiedje waar met regelmaat schapen of geiten te vinden zijn. 

2 Heide en schapen

Wandel even door het natuurgebied en kijk of de geiten/schapen er zijn. Naast geiten of schapen is het typische Drentse landschap te verkennen: heide, zandverstuivingen en bomen. Ga daarna weer terug naar de zandweg en loop door tot u bij een fietspad komt.

Sla even rechtsaf de Steenakkersweg in en loop zo’n 100 meter door. Aan de rechterkant zie je de eerste grafheuvel en na zo’n 100 meter verder nog eentje. Ga daarna weer terug naar de hunebedden. 

3 Grafheuvels

Na de hunebedden begroeven de prehistorische mensen hun doden in grafheuvels. Hier zie je twee grafheuvels uit de bronstijd.

20151207 Grafheuvel Bronneger
By Gouwenaar (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons.
Loop terug in de richting waar je vandaan kwam, aan de rechterkant liggen drie hunebedden: D23, D24 en D25. 

4 Hunebedden D23, D24 en D25

Eerst zie je D25 liggen, de grootste van de drie, gebouwd van 13 zwerfstenen. Verderop liggen D23 en D24 waar veel stenen van missen.

D25, de grootste van de drie. Foto Davado.
D23 op de voorgrond en D24 op de achtergrond. Foto Davado

Vervolg de weg en na 150 meter ligt aan je rechterhand het terrein met de hunebedden D21 en D22.

5 Hunebedden D21 en D22

Hunebed D21 is een prachtig hunebed vergroeid met een beuk. Dit hunebed is in 1918 onderzocht door van Giffen met als resultaat: 600 potten van het kenmerkende trechterbekeraardewerk. D22 ligt naast D21, maar is het kleinste nog bestaande hunebed. Ook dit hunebed is 1918 onderzocht met als resultaat 41 aardewerken potten.

D21 foto Hans Meijer
D22 Foto Hans Meijer

Loop nog 200 meter door tot het einde van de weg en sla dan linksaf. Na 50 meter zie je aan je rechterkant een kunstwerk: De gewichtheffer.

6 Gewichtsheffer

Op afstand is het kunstwerk al te zien: een liggende maan op twee stenen. Deze bouw verwijst naar de hunebedden waar één deksteen ligt op twee draagstenen. De plaats en richting is geen toeval. Het beeld wordt verlicht bij zonsopkomst aan de oostkant en bij zonsondergang aan de westkant. De kunstenaar Ton Kalle beschrijft het kunstwerk als volgt:

“De taal van steen probeer ik op elementaire wijze bloot te leggen. Gevoelens als smaak, klank, spanning en emotie, die zich openbaren wanneer steen openbreekt krijgen door mij de mogelijkheid tot spreken in dit zware en ruwe aardse materiaal. Hiervoor is eenvoud, rust en stilte nodig. Ik hoop met u dat u dit gevoel voor schoonheid met mij kunt delen.”

Het beeld maakt deel uit van zeven grote beelden van zwerfstenen langs de Flintenroute.

Toon Kalle De Gewichtheffer-nabij Bronneger
Het beeldhouwwerk “de Gewichtheffer” van Ton Kalle. By Gouwenaar (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons.
Vervolg de weg (Molenplaatsweg) tot het einde en sla linksaf de Bronnegerstraat in. Na 200 meter zie je het Hunebedcentrum aan je rechterhand. 

Bronnen

http://drenthekunstbreed.nl/kunst/kunstwerk.asp?G=8&id=6

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.