Gea Drenthe, de Drentse afdeling van de Stichting Geologische Activiteiten, heeft bijna 80 actieve leden uit geheel Drenthe en daarbuiten die geïnteresseerd zijn in geologische onderwerpen. Jaarlijks worden vele activiteiten, variërend van lezingen tot cursussen en van excursies tot kinderactiviteiten (de Gea-kids) georganiseerd.

De Drentse afdeling van de stichting Gea bestaat al sinds 1972 en is opgericht omdat er steeds meer mensen enigszins ‘stenen-gek’ werden en er tot dat moment geen plek was waar mensen hun interesse konden delen. De leden hebben verschillende interesses die variëren van fossielen, mineralen, gesteenten, zwerfstenen, het maken van sieraden van de edelstenen en algemene interesse in geologische processen.

De Gea Drenthe had tot voor kort zijn activiteiten in Emmen. Vanaf februari zullen de activiteiten plaatsvinden in het Hunebedcentrum te Borger. Het Hunebedcentrum is blij met deze verhuizing. “We zien het Hunebedcentrum als een soort clubhuis voor organisaties die iets hebben met onze thema’s zoals archeologie, geologie en natuur. Zij mogen gebruik maken van onze ruimtes” aldus Harrie Wolters, adjunct-directeur Hunebedcentrum.

Het Hunebedcentrum heeft geologie al jaren geleden als thema omarmd. Dat is begonnen met de UNESCO status van het Geopark. Sinds een aantal jaren is het Hondsruggebied een officieel geopark vanwege het unieke geologische karakter van het landschap. Het was een logische stap om van het thema hunebedden ook het thema ijstijden en geologie toe te voegen. In de afgelopen jaren is er al veel gebeurd zoals de jaarlijkse geologielezingen in de winter, de grootste keientuin van Nederland ligt op het terrein, er is een grote museumcollectie zwerfstenen opgebouwd, er worden ijstijdencursussen gegeven, er zijn speciale kinderactiviteiten en er is een expositie over de ontstaansgeschiedenis van het Hondsruggebied. Intussen zijn er ook al een aantal leden van de Gea Drenthe vrijwilliger geworden bij het Hunebedcentrum. Zo worden door Koos en Jannette Tap activiteiten voor kinderen georganiseerd, organiseert Gerrit Eggink geologische wandelingen door Borger en wordt meegeholpen met onderwijsprogramma’s. Het Hunebedcentrum denkt dat door de intensieve samenwerking er nog meer nieuwe activiteiten zullen ontstaan.

Mocht iemand geïnteresseerd zijn om ook lid te worden van Gea Drenthe dan kan contact op worden genomen met Jacob Otten (secretaris@gea-drenthe.nl of 0592-353229). Meer informatie is te vinden op https://gea-drenthe.nl/

Gea kids, speciaal voor kinderen
Er is niets mooier dan zelf mineralen en fossielen te vinden.
Fossiele varen uit Osnabruck, gevonden tijdens een excursie van de Gea
Mineralen vinden in een groeve. Calciet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.