Hondsrug houdt UNESCO Geopark status

0
1322

Mevrouw Andrée van Es, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie heeft bekend gemaakt dat De Hondsrug UNESCO Global Geopark de status voor de komende vier jaar (2017-2021) behoudt.

Bij de bekendmaking waren de commissaris van de Koning in Drenthe, mevrouw Jetta Klijnsma, gedeputeerde Cees Bijl (Drenthe), de wethouders van de Hondsruggemeenten en het bestuur van De Hondsrug UNESCO Global Geopark aanwezig.
Het gezelschap maakte met de elektrische wagens van EKO Tours een excursie ‘Kleintje Geopark’ door het Hondsruggebied.

Mevrouw Andrée van Es:

“De Hondsrug UNESCO Global Geopark is een gebied van bijzondere geologische en landschappelijke waarden. De UNESCO status zet het gebied internationaal op de kaart en benadrukt de inspanningen van de Hondsrug voor het ontsluiten van geologisch erfgoed, het bieden van educatie en informatie, het versterken van de regionale identiteit, en de bijdrage aan duurzame ontwikkeling. Verlenging van de UNESCO-status is een erkenning van de structurele ontwikkeling van het Geopark die ook voor de komende jaren bestendigd moet worden.”

Wat opvalt is dat de eisen die aan een Geopark worden gesteld steeds meer worden aangescherpt door UNESCO. Van de 35 gebieden die zijn herbeoordeeld hebben 12 een gele kaart ontvangen. Dat is meer dan een derde. Deze geoparken dreigen hun status kwijt te raken en zij zullen zich binnen twee jaar extra moeten inspannen om de UNESCO status te behouden.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark heeft een aantal aanbevelingen gekregen:
Met name de educatie op de basisscholen en van de gidsen in het gebied zal een extra inzet vragen. Ook het verhaal van het ontstaan van de ruggen vraagt om betere uitleg naar de bezoekers.

Toekomst

Voortvarend wordt doorgewerkt aan het beter beleefbaar maken van het gebied. Dit doet Geopark door oa. het verzorgen van ambassadeurscursussen voor ondernemers, het realiseren van het Hondsrugpad/Hünenweg, een lange afstandswandelpad van Groningen over de Hondsrug naar Osnabrück. Door het maken van een belevingspad met virtual reality bij het Hunzebos in Exloo.

Het ontwikkelen van de ‘OerToer’ als onderdeel van de Wereldserfgoed campagne van Marketing Drenthe en lezingen en workshops van de Hondsrugacademie. Het door Geopark georganiseerde succesvolle publieksevenement ‘Het Mysterie van het Sleenerzand’ zal ook in 2018 weer georganiseerd worden.
UNESCO Geopark status voor vier jaar

In 2013 heeft het Hondsruggebied voor vier jaar de geoparkstatus ontvangen.
In 2015 heeft UNESCO besloten dat alle geoparken wereldwijd de UNESCO status kregen waardoor Geopark de Hondsrug: De Hondsrug UNESCO Global Geopark werd.
In 2017 heeft de evaluatiecommissie van het Global Geoparks Network een toetsingsbezoek aan het Hondsruggebied gebracht en heeft nadien advies uitgebracht aan de Nederlandse Unesco Commissie. In 2021 zal de volgende evaluatie plaatsvinden.

De Hondsrug: een uniek gebied

De Hondsrug UNESCO Global Geopark is een geologisch, ecologisch en cultuurhistorisch rijk en uniek gebied. Het is 150.000 jaar geleden ontstaan door een gigantische ijsmassa die het vlakke landschap veranderde in heuvels, dalen en stromende beken. Je vindt er hunebedden, grafheuvels en restanten van karrensporen. De hooggelegen esdorpen met hun karakteristieke Saksische boerderijen ademen de sfeer van het leven van kleine boerengemeenschappen uit het verleden. Aan de oostkant bevinden zich de veenkoloniën ontstaan door het afgraven van veen dat na droging als brandstof (turf) werd verkocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.