Wat zijn de oudste monumenten van Nederland? En wat maakt deze monumenten zo bijzonder?

0
2556
D27 in spring. Photo Hans Meijer

Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland, namelijk uit de nieuwe steentijd (5.000 jaar geleden). Andere prehistorische monumenten zichtbaar in het landschap zijn grafheuvels, “celtic fields” en karresporen. De meeste sporen uit de prehistorie zijn onzichtbaar en in de bodem verborgen. Van de hunebedden zijn de stenen over gebleven, maar in de prehistorie waren slechts een aantal stenen zichtbaar: de ingang en eventuele kransstenen (stenen eromheen).

Foto Davado

Het geheim

Bij het zien van hunebedden komen vanzelf allerlei vragen. Hoe is het hunebed gebouwd? Waar komen de stenen vandaan? Hoe zwaar zijn de stenen? Ook zie je mensen meteen naar het hunebed toegaan. De hunebedden maken indruk op alle mensen, van oud tot jong.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.