Spaanse aak

0
862

De Spaanse aak behoort tot de esdoornfamilie. Archeobotanici zijn van mening dat vondsten van esdoorns uit 5000 v.Chr. de Spaanse aak betreffen. Na de laatste IJstijd is de Spaanse aak de eerste esdoornsoort die op eigen kracht ons land bereikt heeft. De soort is nu zeldzaam als autochtone boom in Nederland. Volgens Maes (blz 89) komt de Spaanse aak in Nederland voor ten zuiden van Zwolle, langs de IJssel in Gelderland en de Maas in Noord-Limburg, in Zuid-Limburg en aan de kust van Walcheren. Drenthe ontbreekt als vindplaats op dit verspreidingskaartje. In het Oertijdpark van het Hunebedcentrum wordt Spaanse aak echter aangetroffen. In Wallonie komt hij vaker voor dan in Nederland.

Spaanse aak. Afbeelding van Christoph Schütz via Pixabay.

De Spaanse Aak (ook Veldesdoorn genoemd) is meestal een struik, zelden een boom, maar kan ook als struik wel tot 25 meter hoog worden en een dikke stam krijgen. Hij groeit langzaam, in tegenstelling tot de gewone esdoorn, die juist een snelle groeier is, en kan tot wel 200-300 jaar oud worden. De takken zijn olijfgroen tot geelbruin en de jonge takken zijn licht behaard. In de herfst heeft de Spaanse aak een goudgele kleur, maar kan ook rood zijn. De bloei met vrij kleine geel-groene bloemen is in de periode mei-juni. De vrucht is een samara (gevleugelde dopvrucht) waarbij de vleugeltjes horizontaal in elkaars verlengde liggen. Hierin onderscheiden zij zich van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) waar de vleugeltjes in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van elkaar staan. De zaden ontkiemen pas na achttien maanden. Omdat Spaanse aak gemakkelijk te snoeien is, maar bij voorkeur niet in het voorjaar, werden zij vroeger, en ook nu nog, vaak geplant in hagen. Je kunt ze aantreffen in heggen en hagen rond boerderijen waar het hout gebruikt werd als hakhout. Het hout werd ook gebruikt om er klein gereedschap en stelen van te maken. In tijd van schaarste werd het loof gebruikt als veevoer. Spaanse aak is ook prima brandhout.

Spaanse aak is niet eetbaar en heeft geen geneeskrachtige werking.

Spaanse aak. Afbeelding van WikimediaImages via Pixabay.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_aak

Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen. Maes B. Boom Amsterdam 2006:84-91

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.