Het antieke Assos, Turkije

0
1815
De zuilen van de Akropolis gebouwd in Dorische stijl

Aan de westkust van Turkije tegenover het Griekse eiland Lesbos ligt het dorp Behramkale. In de oudheid lag hier de stad Assos. De weg er naar toe is prachtig. Een grote bloemenzee, landbouwgebieden en her en der wat huizen. Als je in de buurt komt van Behramkale (vanuit Ayvacik) zie je een prachtige Osmaanse brug.

Kaart Google Maps.
Osmaanse brug, vlakbij Assos

De plek waar Assos ligt is al sinds de bronstijd bewoond. De stad zelf is gebouwd in de 7e eeuw v. Chr. toen hier een groep mensen ging wonen afkomstig van het Griekse eiland Lesbos. De belangrijkste tijd van Assos was tussen 355 en 341 v.Chr toen de tiran Hermias (een leerling van Plato) een nieuwe filosofische school stichtte en Aristoteles en zijn leerling Theophrastus uitnodigde. Aritstoteles bracht zijn tijd in Assos door met de studie zoologie en biologie.

Het oude Assos

Het complex is tussen 1881 en 1883 opgegraven door Amerikaanse archeologen. Nu zijn Turkse archeologen bezig om het complex te restaureren.

Informatiebord bij de ingang van het complex, gesponsord door Efes bier.

De meest bijzondere overblijfselen zijn de hellenistische muren. Ook zijn er restanten te zien van een gymnasium. Vlakbij ligt de necropolis (de begraafplaats) met veel sarcofagen. Op de top van de heuvel sta je op de plek waar de oude akropolis (289 meter hoog) lag. Deze is gebouwd in 530 v.Chr. Er staan slechts nog 5 zuilen. Je hebt vanaf de heuvel een prachtig uitzicht over de Egeische Zee en Lesbos.

Omgeving van Assos. Er wonen weinig mensen, het gebied heeft voornamelijk een landbouwbestemming en ligt braak waardoor de natuur zijn gang kan gaan.

 

In het voorjaar barst het van de klaprozen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.