Bekijk een grafheuvel van binnen op de Elspeetse Heide

0
2916

De reconstructie ligt ongeveer 1 kilometer ten zuidwesten van Vierhouten. Als adres kun je Elspeterbosweg 146 invoeren in de navigatie en rijdt dan richting het zuiden. Na zo’n 150 meter ligt een parkeerplaats langs de weg aan de rechterkant. Na het parkeren volg je een zandpad de heide op (in noordwestelijke richting). Na 30 meter vervolg je de weg in noordwestelijke richting. Na 250 meter kom je op een kruispunt met vier wegen, vervolg langs de bosrand het grote zandpad naar rechts. Na 150 meter bereik je de reconstructie.

De Elspeetsche Heide (oostelijk deel) anno 2016
De Elspeetsche Heide (oostelijk deel) anno 2016. Door Gouwenaar – Eigen werk, CC0, Link.

De reconstructie van een grafheuvel

Op de locatie kun je letterlijk in een prehistorische grafheuvel staan. Bij archeologisch onderzoek wordt een grafheuvel met de zogenaamde kwadrantenmethode (taartpuntmethode) opgegraven,hier kun je goed zien hoe dit eruit ziet. Bekijk de lagen grond, het graf, de potten en de paalsporen. Deze grafheuvel is gebruikt vanaf de steentijd tot en met de ijzertijd.

20160526 replica grafheuvel Elspeetsche Heide nabij Vierhouten.jpg
Replica grafheuvel Elspeetsche Heide nabij Vierhouten. Door Gouwenaar – Eigen werk, CC0.

Steentijd

In de nieuwe steentijd, zo’n 4.000 jaar geleden, is door de Klokbeker mensen het graf gemaakt met eromheen gegraven een greppel. Over het graf is een zandheuvel opgeworpen. Op de bodem kun je een lijksilhouet (een verkleuring van het lichaam van de dode) zien. De mensen van de Klokbekercultuur gaven hun doden eten mee in een prachtige klokbeker.

Beakerculture.jpg
Vondsten van de Klokbekercultuur. Door Thomas Ihle, CC BY-SA 3.0.

Bronstijd

In de Bronstijd is de grafheuvel opnieuw gebruikt. De dode werd in het centrum van de heuvel begraven. Na de begraving is de heuvel groter en hoger gemaakt en tevens is eromheen een palenrij aangelegd.

Voorbeeld van grafheuvel met palenrij: De vindplaats van de hoofdman van het Sleenerzand. Later gebruikt als galgenberg.

IJzertijd

Zo’n 2.500 jaar geleden is de grafheuvel nogmaals gebruikt. Na een crematie zijn de crematieresten in een urn geplaatst en deze urn is daarna in de grafheuvel in een kuil geplaatst.

Verschillende onderdelen van de grafheuvel worden toegelicht: van de steentijd tot de ijzertijd.

Bezoek

Replica grafheuvel Elspeetse Heide
Elspeterbosweg (ten zuiden van nummer 146), Vierhouten
Coördinaten: 52°19’01.92″N 5°49’02.04″E