In het zuiden van Albanie aan de Middellandse zeekust ligt een prachtig ruinecomplex. De meeste bezoekers komen hier met een boottochtje vanaf het Griekse eiland Korfoe. Het is vanaf hier gemakkelijk te bereiken.

Kaart Google Maps

Butrint ligt ongeveer 20 kilometer van de stad Saranda. Het ruinecomplex heeft een aparte sfeer, het is een combinatie van archeologie, natuur en monumenten.

Het complex is bijzonder omdat je hier bijna de hele geschiedenis van de Middellandse zeegebied kunt zien. De oudste vondsten dateren van 50.000 v.Chr. en gaat door tot en met de 19e eeuw n.Chr.

Het gedeelte waarvan het meest bewaard is gebleven is de tijd vanaf 800 v. Chr. tot de komst van de Romeinen. Butrint stond al die tijd vooral onder invloed van de Grieken.

Vanaf 44 v.Chr. werd Butrint een Romeinse kolonie en werd toen uitgebreid. De moerassen in de omgeving werden drooggelegd. In de 5e eeuw n. Chr. werd het een belangrijke stad, het werd min of meer een fort met veel Christelijke architectuur. Na nog een tijdje van neergang werd het weer opgebouwd in de Byzantijnse tijd in de 9e eeuw. Daarna is het nog diverse keren door andere overheersers veroverd zoals de Venitianen in de 14e eeuw. Daarna kwamen de Ottomanen die er een nog steviger fort van maakten. Dit gebeurde in de 19e eeuw.

Al deze verschillende fasen van verovering en vernieuwing zijn goed te zien in Butrint. Het mooiste gebouw is wellicht het Griekse theater. Ook zijn er mooie mozaieken uit de Romeinse tijd en een kerk uit de Christelijke tijd.

Theater uit de Griekse tijd

Vanwege de bijzondere kenmerken en de bewaarde gebouwen staat Butrint op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.