Buunerbult tussen Buinen en Borger – bijzonder ijstijd monument

0
2622

Als verhoging in het landschap ligt de Buunerbult tussen Borger en Buinen. Maar wat is het verhaal achter deze verhoging op de Noorderesch van het dorp Buinen? De Buunerbult is onderdeel van de Hondsrug, een langgerekte rug in Groningen en Drenthe (de rug loopt van Emmen tot Groningen).

Uitzicht

Vanaf de Buunerbult heb je een prachtig uitzicht! Kijk naar het oosten en dan kijk je kilometers ver het veengebied in. Kijk naar het westen en dan zie je de Hondsrug liggen aan de overkant van het Voorste Diep.

20160428 Zicht vanaf de Buunerbult naar de Hondsrug.jpg
Zicht vanaf de Buunerbult in de richting van de Hondsrug. By Gouwenaar (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons.

De doorbraak

Door het smeltwater in de een na laatste ijstijd (de Saale-ijstijd) is op deze plaats de Hondsrug doorgebroken en voor een deel weggespoeld door grote hoeveelheden smeltwater die zich aan beide kanten van de Hondsrug verzamelden. Aan de westkant kwam het waterpeil zo hoog te staan dat het door de Hondsrug heen kon breken. Als restant van de rug bleef de Buunerbult zichtbaar. Deze doorbraak is de enige in het Drentse gedeelte van de Hondsrug.

Detail kaart Drenthe 1634
Detail kaart Drenthe 1634. Cornelis Pijnacker [Public domain], via Wikimedia Commons.

Van smeltwaterrivier tot Hunze

Van de rivier ontstaan tijdens de doorbraak is het Voorste Diepje overgebleven. Richting het noorden komt het Voorste Diepje samen met het Achterste Diepje en deze diepjes vormen samen de Hunze.

Zicht vanaf de Buunerbult naar de Hondsrug
Zicht vanaf de Buurnerbult naar het westen in de richting van de Hondsrug. By Gouwenaar (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons.

Kanaal Buinen-Schoonoord

Inmiddels is een gedeelte van het Voorste Diepje gekanaliseerd tot het Kanaal Buinen-Schoonoord, namelijk het gedeelte ten westen van de Buunerbult.

Kanaal – voormalig Voorste Diepje.

Hotspot Hondsrug UNESCO Geopark

De Buunerbult is een van de hotspots van het Hondsrug UNESCO Geopark. Voor meer informatie zie https://www.dehondsrug.nl/hotspots/buunerbult/

Locatie Buunerbult (Eilandenweg, Buinen)

Coördinaten: 52°56’10.0″N 6°49’41.0″E
Adres: Eilandenweg, 9528 Buinen

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.