Keientuin Harz – Königslutter

0
1446

In de Noord-Harz in het westen van Duitsland ligt het plaatsje Königslutter. Dit gebied lag in de laatste twee ijstijden onder een dik pak ijs. Het ijs kon niet verder omdat het de bergen van de Harz tegenkwam. Het resultaat is dat in dit gebied veel keileem en grote zwerfstenen zijn te vinden. Ten zuiden van Königslutter vinden we de zwerfstenen niet meer, vanwege de bergen waar het ijs niet overheen kon.

Een groot gedeelte van de Harz is uitgeroepen tot een geopark (Geopark Harz – Braunschweiger Land – Ostfalen), net als het Hondsruggebied . Een van de vele deelprojecten van het geopark in de Harz is de keientuin van Königslutter. De keientuin ligt in een bos dat via een kort wandelingetje is te vinden. Het is goed aangegeven. Via onderstaande kaart is het eenvoudig te vinden.

Kaart Geopark Harz ⋅ Braunschweiger Land ⋅ Ostfalen
Bij de parkeerplaats wordt de keientuin duidelijk aangegeven.

Er is een collectie van zwerfstenen uit de directe omgeving bij elkaar gebracht waardoor een mooie lokale verzameling is ontstaan. We zien hier veel gidsgesteenten (stenen waarvan precies bekend is van welke plek het vandaan komt). Hier is heel direct uit af te leiden hoe het ijs van de ijstijden heeft gestroomd.

De keientuin ligt midden in een bos in een natuurlijke omgeving.

In en bij de keientuin is ook een natuurwandeling uitgezet.
Er liggen ook een aantal bijzondere zwerfstenen zoals deze enorme vuursteen van wel 50 cm met een gat erin. Dit is ooit een stuk van een zeebodem geweest waar veel kalk is afgezet. In de kalkbodem hebben kreeften gangen gegraven. Later heeft zich rondom deze gang vuursteen afgezet. Na de verwering van de kalk bleef kwam deze vuursteen tevoorschijn. Hij is later door de ijstijd meegenomen en afgezet in de Noord-Harz. Waarschijnlijk komt hij ergens uit de omgeving van Noord-Duitsland/Rugen/Denemarken.
Een zandsteen met fossiele golfribbels uit een oude zee van ongeveer een half miljard jaar oud.
Er liggen allerlei soorten gneizen en granieten uit Scandinavie.

Meer informatie (in het Duits) zie http://geopark-hblo.de/standorte/geopunkte/findlingsgarten-koenigslutter/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.