Kreta heeft tussen ongeveer 3000 en 1000 v. Chr. een geheel eigen cultuur gehad, de zogenaamde Minoïsche cultuur. De hoofdstad van Minoïsch Kreta was Knossos. Tien eeuwen lang was het de grootste stad van Griekenland. Het is nog altijd een indrukwekkende plek, ondanks dat er alleen nog ruïnes van zijn terug te vinden. Er zijn restanten te zien van het grote paleis van koning Minos, villa’s, een theater, grote kruiken en graven.
Uit archeologische opgravingen is bekend dat er al 6000 jaar geleden mensen in dit gebied woonden.


Locatie
Knossos ligt 8 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Heraklion en is goed bereikbaar.

Einde Knossos
De gebouwen uit de Minoïsche tijd zijn allemaal verwoest. Volgens de geleerden is dit gebeurd door een uitbarsting van de vulkaan Santorini op het tegenwoordige eiland Thira (Santorini), 150 km ten noorden van Kreta. Die uitbarsting heeft plaats gevonden omstreeks 1500 v.Chr. en ging gepaard met aardbevingen en ongekend hoge vloedgolven. Er zijn ook geleerden die beweren dat er een behoorlijke tijd tussen het einde van de Minoïsche periode en de uitbarsting van Santorini zit. Dat zou betekenen dat er een andere verklaring moet worden gezocht voor de ondergang van het Minoïsche rijk. Het onderzoek hiernaar is nog volop aan de gang.


Opgravingen
Evans, de beroemde Engelse archeoloog, kende de vele verhalen uit het Minoïsche tijdperk op Kreta. Hij dacht dat er een kern van waarheid in moest zitten en ging op zoek Hij kreeg gelijk. Hij heeft al met al 25 jaar opgravingen verricht waarvan het grote paleis van Minos het hoogtepunt was. Hij heeft niet alleen het paleis opgegraven maar ook weer opgebouwd, naar eigen inzicht.

Vondsten
De mooiste vondsten uit Knossos en de Minoische cultuur zijn te vinden in het Nationaal Museum van Heraklion. Zie https://www.heraklion.gr/en/ourplace/archeological-museum/archeological-museum.html


