Het paleis van koning Minos in Knossos op Kreta

Kreta heeft tussen ongeveer 3000 en 1000 v. Chr. een geheel eigen cultuur gehad, de zogenaamde Minoische cultuur. De hoofdstad van Minoisch Kreta was Knossos. Tien eeuwen lang was het de grootste stad van Griekenland. Het is nog altijd een indrukwekkende plek, ondanks dat er alleen nog ruines van zijn terug te vinden. Er zijn restanten te zien van het grote paleis van koning Minos, villa’s, een theater, grote kruiken en graven.

Uit archeologische opgravingen is bekend dat er al 6000 jaar geleden mensen in dit gebied woonden.

Overzicht Knossos
Een van de vele goed bewaarde muurschilderingen

Locatie

Knossos ligt 8 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Heraklion en is goed bereikbaar.

Gerestaureerde onderdelen van het grote paleis van Koning Minos

Einde Knossos

De gebouwen uit de Minoische tijd zijn allemaal verwoest. Volgens de geleerden is dit  gebeurd door een uitbarsting van de vulkaan Santorini op het tegenwoordige eiland Thira (Santorini), 150 km ten noorden van Kreta. Die uitbarsting heeft plaats gevonden omstreeks 1500 v.Chr. en ging gepaard met aardbevingen en ongekend hoge vloedgolven. Er zijn ook geleerden die beweren dat er een behoorlijke tijd tussen het einde van de Minoische periode en de uitbarsting van Santorini zit. Dat zou betekenen dat er een andere verklaring moet worden gezocht voor de ondergang van het Minoische rijk. Het onderzoek hiernaar is nog volop aan de gang.

Knossos met op de achtergrond het paleis van Koning Minos
Op diverse plekken zijn grote kruiken gevonden

Opgravingen

Evans, de beroemde Engelse archeoloog, kende de vele verhalen uit het Minoische tijdperk op Kreta. Hij dacht dat er een kern van waarheid in moest zitten en ging op zoek Hij kreeg gelijk. Hij heeft al met al 25 jaar opgravingen verricht waarvan het grote paleis van Minos het hoogtepunt was. Hij heeft niet alleen het paleis opgegegraven maar ook weer opgebouwd, naar eigen inzicht.

Er zijn goed bewaarde muurschilderingen gevonden

Vondsten

De mooiste vondsten uit Knossos en de Minoische cultuur zijn te vinden in het Nationaal Museum van Heraklion. Zie https://www.heraklion.gr/en/ourplace/archeological-museum/archeological-museum.html

De opgravingen hebben hele gave muurschilderingen opgeleverd.
Prachtig aardewerk
Rondom Knossos vind je volop souvenirwinkels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.