Pergamon, archeologische parel in Turkije

1
3884

Pergamon is een van de beroemdste archeologische plekken in Turkije. Het is vooral beroemd geworden door het grootse Pergamon museum in Berlijn waar veel vondsten liggen uit dit gebied in West Turkije. De Duitsers hebben veel onderzoek gedaan in dit gebied in een tijd dat het nog normaal was om veel vondsten mee te nemen naar huis. Nu is dat niet meer denkbaar.

Tempel van Trajanus

Bergama, toegangspoort naar Pergamon

Bergama is de toegangspoort naar Pergamon. Dit is een rustig plaatsje van ongeveer 70.000 inwoners. Je rijdt er doorheen om daarna over een weggetje te kronkelen naar Pergamon. Langzaam aan zie je het complex verschijnen. Het ligt in een mooie omgeving dat uitnodigt om te verkennnen.

Pergamon, Kaart Google Maps

De stad is pas vrij laat ontwikkeld. Rond het jaar 305 v. Chr. regeerde Lysimachos, een van de veldheren van Alexander de Grote, over westelijk Klein-Azie. Op zijn veldtochten had hij een enorme buit verzameld die hij onderbracht in Pergamon. Vanuit deze locatie trok hij ten strijd tegen zijn vijanden.

Van verre zie je de resten van Pergamon op de berg liggen.

De stad van Eumenus II

Sinds de oorsprong is de stad door de opvolgers van Lysimachos steeds groter geworden. Een belangrijke periode was van 197-159 v.Chr. toen Eumenus II aan de macht was. Hij behaalde een grote overwinning op de Galliers die toen overal in het gebied aanwezig waren. Het beroemde Pergamon-altaar die is gebouwd vanwege deze overwinning staat nu in het Pergamon museum in Berlijn. Eumenus II zorgde voor de gouden eeuw van Pergamon. Hij heeft ook meerdere keren de Romeinen geholpen. Zij vonden het dan ook prima dat Eumenus zijn stad had. De Romeinen lieten hem met rust.

De tempel van Trajanus

De meeste monumenten in het gebied zijn in deze periode gebouwd. De grootste prestatie was de tempel van Zeus en een zeer grote bibliotheek waar wel 200.000 banden in stonden. Alleen de bibliotheek van Alexandrie was nog groter. De opvolgers van Eumenus II deden het minder goed. Uiteindelijk, in 133 v.Chr. werd de stad romeins. Het is nog een tijdje een belangrijk medisch centrum geweest. Tot 88 v. Chr. was Pergamon een vrije stad. Echter als straf voor de deelname aan de opstand van koning Mithridates, waarbij duizenden Romeinen in de stad werden vermoord, verloor Pergamon al zijn rechten. Toen tientallen jaren later de bibliotheek van Alexandrie afbrandde, liet Marcus Anthonius de bibliotheek van Pergamon leeghalen en naar Alexandrie brengen, om zijn geliefde Cleopatra te troosten.

Overal in het complex staan zuilen. Op de achtergrond het theater.

Bezoek aan het complex

Het complex ligt op een heuvel die beklommen moet worden. Het is goed te doen maar je moet wel 335 meter klimmen. Je komt dan uit bij de Akropolis. Hier staat de uit wit marmer opgetrokken Tempel van Trajanus. Achter de tempel vind je de paleizen van de koningen van Pergamon waar alleen nog enkele muurresten van over zijn gebleven.

Op het terrein vind je verder de resten van de bibliotheek, het Athena heiligdom, het gymnasium, het grote theater en meer. Het theater is indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat er ooit 10.000 bezoekers zaten te kijken naar de voorstellingen. Op panelen in het complex is goed te zien wat waar heeft gestaan en welke functie het had.

Amfitheater in Pergamon

De oude stad

Onder aan de heuvel ligt de oude stad waar later ook de Osmaanse stad Bergama is gebouwd. Hier kun je dwalen door de oude straatjes. Hier kom je onder andere terecht bij de Rode Hal, een uit rode baksteen opgetrokken tempel van de Egyptische godin Serapis uit de 2e eeuw n. Chr.

In de oude stad bij Bergama

Aan de zuidwestelijke kant van de stad ligt een van de grootste medische centra uit de antieke wereld. Vanuit het centrum kun je hier naar toe lopen.

Tempel van Trajanus
Naar beneden kijkend zie je een aquaduct
In het complex zie je her en der wat waterpoeltjes water waterschildpadden in huizen

1 REACTIE

  1. Ik ontdekte deze website bij toeval, door de foto die Microsoft als achtergrond van mijn openingsscherm plaatst, dit keer van ruïnes van Carthago.
    Zeer interessante website, met veel meer onderwerpen dan alleen hunebedden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.