Als je naar het zuiden reist vanuit de beroemde piramides van Gizeh bij Cairo zie je meerdere piramides in de woestijn liggen waaronder die van Sakkara waar de beroemde piramide van Djoser ligt. Deze ligt 30 kilometer ten zuiden van Cairo. Het is een enorm complex van gebouwen (tempels, piramides, graven enz.). De dodenstad Sakkara is in totaal 7 kilometer lang. Het heeft vanaf de eerste dynastie (vanaf ongeveer 3000 v. Chr.) gediend als begraafplaats van het nabijgelegen Memphis, in die tijd een van de grootste steden in Egypte. Sinds 1979 staat het gebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sakkara met de vele bouwwerken. In het midden de beroemde piramide van Djoser.

Vijftien koningen van het Oude Rijk, veel prinsen en prinsessen, priesters en andere belangrijke personen uit alle tijdperken van de Egyptische geschiedenis lieten hier hun graven bouwen. De stad was zo belangrijk dat het al in de oudheid  (vanaf de 18e dynastie) een bedevaartsoord was.

De beroemde trappiramide van koning Djoser is het meest kenmerkende gebouw van het complex. Het graf van deze koning is gebouwd tijdens de 3e dynastie (ongeveer 2700 v. Chr.). Het is het oudste monumentale stenen bouwwerk uit Egypte en ver daarbuiten en het kan worden gezien als de voorloper van de klassieke piramides zoals we die kennen.

Piramide van Djoser

Het koninklijke graf staat in het midden van een gebouwencomplex dat ooit door een muur van 544 x 277 meter werd omgringd. In de nissen van de kalkstenen muur zijn veertien portalen ingebouwd, maar alleen het portaal in de zuidoostelijke hoek vormt de ingang.

De trappiramide bereikt met zes hellende lagen een hoogte van 60 meter, met een grondopppervlak van 121 x 109 meter. Het is niet in een keer gebouwd. Er is allereerst begonnen met een zogenaamde mastaba (arabisch voor bank – het leek op een zandbank) boven op het graf. Daarna is via verschillende uitbreidingen verder gebouwd totdat er een piramide ontstond van in eerste instantie vier lagen.

De monumentale zes-trapsconsctructie, de stenen ’trap naar de hemel’, waarmee de farao het gebied van de goden zou bestijgen is het resultaat van een laatste verandering van de plannen.

Het echte (niet toegankelijk) graf is een dichtgemetselde kamer onderin de 28 meter diepe verticale schacht. In de onderaardse galerijen werden 40.000 aardewerken potten ontdekt.

Rechts voor de piramide staat een gebouw met drie zuilen. De functie van deze tempel in onduidelijk.

Ingang naar de gang met de zuilen bij de piramide van Djoser.
Op het terrein van Saqqara, vlak bij de trappiramide van Djoser de piramide van Farao Oenas .

Vlakbij de piramide van Djoser staat de piramide van Oenas. Hij was de laatste koning van de 5e dynastie. Het momument dat ooit 44 meter hoog was lijkt nu een hoop puin. De grafruimte is te bezoeken en de moeite waard. De muren van de voorkamer en grafruimte zijn versierd met verticale hierogliefen. Ieder teken is gegraveerd en blauw geschilderd. Oenas was de eerste koning die dit soort piramideteksten  in zijn graf liet aanbrengen: het zijn rituelen en magische formules en gebeden die een garantie moesten bieden voor het voortbestaan van de farao na zijn dood en voor zijn acceptatie binnen de kring der goden. De muren rond de stevige basalten sarcofagen zijn versierd met rietpatronen en de spits toelopende plafonds met patronen van sterren.

Op het terrein zijn nog veel meer graven, bouwwerken, tempelcomplexen en andere dingen te vinden. En dan te bedenken wat er nog allemaal onder het zand ligt.

Piramide van Titi. Op het terrein zie je veel heuvels. Bijna iedere heuvel is een oud bouwwerk. Er is nog veel werk te verzetten om dit allemaal te onderzoeken.

In de verte zie je bij helder weer nog meer piramides waaronder de beroemde knikpiramide en de rode piramide van Snofroe, opgericht tussen 2639 en 2604 v.Chr.

Bij helder weer zie je in de verte nog meer piramides.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.