Waarom vinden we in Drenthe niet veel botmateriaal? Wat is een lijksilhouet of lijkschaduw?

0
1544

Op de Drentse zandgronden (net als op andere zandgronden) blijven botten vaak niet bewaard. Zuurstof en zure regen tasten de botten aan. Botten bestaan uit kalk en lossen op in zure bodems. InDrenthe vinden we daarom meestal geen skeletten meer, maar wel een lijksilhouet.

Natufian-Burial-ElWad.jpg
A reconstruction of a Natufian burial at the “El-Wad Terrace” archaeological site in the “Nahal Me’arot” Nature Reserve,Israel. Taken by user:האיל הניאוליתי. CC BY-SA 2.5, Link

Wat is een lijksilhouet of lijkschaduw?

Onder grafheuvels kan een zogenaamd lijksilhouet worden opgegraven. Op het witte zand zie je een verkleuring waar de dode heeft gelegen. Vaak is er niks meer over dan een verkleuring, maar soms zijn kleine stukken van bot of tanden nog zichtbaar. Van lijksilhouetten zijn verschillende gevonden in Nederland, zelfs op het terrein van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.