OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aanwijzingen waaraan we kunnen zien hoe het vroeger op deze aardbol toeging noemen we fossiele aanwijzingen. Fossielen zijn restanten van heel oud leven.

Fossil Actinopterygian.jpg
Een gefossiliseerde vis. By Dave Dyet – http://www.dyet.com (http://www.sxc.hu/photo/246398) [Copyrighted free use], via Wikimedia Commons
Het allereerste leven noem we stromalieten en zijn ongeveer 3,5 miljard! oud. Maar ook latere periodes hebben hun sporen nagelaten. Zo vind je over de hele wereld dezelfde fossiele resten uit de periode dat alle aardplaten nog aan elkaar lagen, we noemen dat Gondwana.

Gondwana 420 Ma.png
Gondwana. By Fama Clamosa [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons.
Een bekende periode waaruit tot de verbeelding sprekende fossielen zijn overgebleven is de periode van de dinosaurussen en ook het verhaal van hun uitsterven is natuurlijk spannend. Maar ook de ijstijden en mammoeten en de restanten die we daar nog van vinden zijn leuk om te weten. Ook een belangrijke periode is de periode waarin onze fossiele brandstoffen zijn ontstaan.

Various dinosaurs3
Verschillende dinosaurussen. By J. Spencer, Tadek Kurpaski, Daderot, EvaK, Domser, Lip Kee. Collage by Matthew Martyniuk [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.
Maar wat nog veel leuker is dat er nog steeds planten en dieren op de wereld zijn die afstammen van planten en dieren die miljoenen jaren geleden voorkwamen en waarvan we de fossiele resten hebben gevonden. We noemen dat levende fossielen.

Nautilus belauensis, onderwateropname van een exemplaar uit Palau.
Nautilus belauensis, onderwateropname van een exemplaar uit Palau. By Manuae [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.
Over fossielen kunnen we heel veel vertellen en daarom zijn er in de korte schoolvakanties lezingen op het Hunebedcentrum, soms gaan die over mammoeten, soms over zand en soms over fossielen. Wil je graag eens wat meer leren over fossielen let dan op de agenda van het Hunebedcentrum.

We verheugen ons erop dat jullie komen!

Tot ziens, Koos en Jannette Tap.

Vorig artikelIn het spoor van … de educator
Volgend artikelD29 Borger vastgelegd door Arie Goedhart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.