Malta is een el dorado voor liefhebbers van archeologie. We wisten dat hier bijzondere prehistorische tempels liggen en dat het een land is met een boeiende geschiedenis. Vele culturen hebben op Malta gewoond, zoals de Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren, de Normandiers, het koninkrijk Aragon, de Johannieters, de Fransen en de Engelsen. Een plek waar de hele geschiedenis samen komt is in de hoofdstad Valletta, de stad staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Andere beroemde tempelcomplexen op Malta en Gozo zijn die van Ggantija, en Hagar Qim en Mnajdra

In het zuidwesten van Malta komen daarnaast ook nog vreemde karrensporen voor die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Dit gebied heet Clapham Junction. 

Tarxien is het tempelcomplex met de rode stip rechtsboven op de kaart vlakbij Valletta, de hoofdstad van Malta

Er staan zeven megalithische tempelcomplexen op Malta en Gozo die op de werelderfgoed lijst van UNESCO staan. Meerdere van  deze tempels staan dicht bij elkaar en zijn als een geheel te bezoeken. Op Gozo staan de twee tempels van Ggantija. De overige staan op Malta.

Tarxien tempelcomplex vlakbij de hoofdstad Valletta

Een van de beroemde tempelcomplexen op Malta is Tarxien, vlakbij de hoofdstad Valletta. Het is ingeklemd door hedendaagse bebouwing en het ziet er wat rommelig uit als je binnenkomt. Er vindt nog volop onderzoek plaats. Er zijn plannen om het te beschermen. Er komt een soort van tent overheen die het voor de toekomst moet beschermen. Later zagen we dit soort tenten ook bij andere tempels. Het is bedoeld voor de bescherming tegen weer en wind maar het is niet goed voor de beleving. Het neemt iets weg van de magie van zo’n oude plek.

Tarxien tempels

Tarxien tempel
Tarxien tempel complex

Als je het tempelcomplex zo ziet liggen kun je je bijna niet voorstellen dat het pas in 1913 is ontdekt. Sinds die tijd is het complex opgegraven en zoveel mogelijk in zijn oude staat herstelt. Uit onderzoek blijkt dat het complex verspreid gebouwd is over een periode van elfhonderd jaar. Het oudste gedeelte is gebouwd rond 3600 voor Christus, dus ouder dan onze hunebedden. Het nieuwste gedeelte stamt uit ongeveer 2500 voor Christus. Omdat er veel hedendaagse bebouwing omheen staat is het niet eenvoudig om meer onderzoek te doen maar het vermoeden bestaat dat in een straal van 200 meter nog veel meer gebouwen moeten hebben gestaan.

Tarxien tempelcomplex
Tarxien tempelcomplex
Tarxien tempelcomplex
Tarxien tempelcomplex
Aardewerk in Tarxien tempelcomplex
Aardewerk in Tarxien tempelcomplex

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.