Hoe ontstond het museum? En hoe oud is?

0
1108

Op 13 november 1959 ontstond de Stichting Oud Borger als initiatief van de Ondernemersvereniging en de VVV. De boerderij aan Hoofdstraat 3 deed dienst om het verhaal te vertellen van het boerenleven en werd ingericht als een oudheidskamer. Naast het verhaal van het boerenleven rond 1850 kwam al snel het idee om ook informatie te geven over de hunebedden. De boerderij kreeg de naam ’t Flint’nhoes (flint is Drents voor kei, dus huis van keien). Op 30 juni 1967 ging het gebouw open voor publiek. Negen dagen later was er brand, maar de herbouw ging meteen van start. Op 11 april 1968 ging het gebouw weer open.

cafe'6
Hunebedtentoonstelling
cafe'5
Oudheidskamer

In 3 mei 1980 was er opnieuw brand, maar dit maal bleef er weinig over. Het bestuur besloot het armenhuis aan de Bronnegerstraat te kopen. De Stichting Oud Borger had zich inmiddels voorgenomen alleen het verhaal van de prehistorie te vertellen. Het armenhuis lag niet ver van het grootste hunebed van Nederland dus een goede locatie. In 1984 werd het museum opnieuw geopend met de naam: ‘Nationaal Hunebedden Informatiecentrum’.

café4
Armenwerkhuis van Borger
cafe'3
’t Flint’nhoes
café2
Prins Willem Alexander opent het vernieuwde NHI.

In 2001 kreeg de stichting een nieuwe naam: Stichting Borger, Prehistorisch Hart van Nederland. Op 25 mei 2005 werd het Hunebedcentrum officieel geopend door prinses Margriet. Inmiddels is het museum uitgebreid met een keientuin, een expositie over ijstijden en prehistorie in het kader van UNESCO Geopark de Hondsrug en het Oertijdpark.

cafe1
Overzichtsfoto van het terrein van het Hunebedcentrum. Te zien is het museum, het bosje met daarin het grootste hunebed van Nederland (D27), de keientuin, het kantorengedeelte met daarin de expositie over ijstijden en prehistorie van het Hondsruggebied en het Oertijdpark

.Dit artikel is een samenvatting van het artikel van Bertus Liewes: Van oudheidskamer naar Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.