Jullie hebben vast wel eens van de ijstijden gehoord en dat we ook ijstijden in Nederland hebben gehad. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet de tijd om een ijsje te eten maar een geologisch fenomeen dat grote invloed op ons landschap heeft gehad.

Kaart met daarop de verspreiding van de ijsgletsjer tijdens de een na laatste ijstijd.

We hebben zelfs 3 ijstijden gehad, waarvan we nog restanten in ons Drentse landschap kunnen vinden. Vooral de verschillende soorten zand en leem wijzen daarop.

Keileem.

Tijdens de voorlaatste ijstijd heeft hier zelfs 1 kilometer dik pak ijs gelegen en die ijstijd heeft veel invloed gehad op ons landschap.

Maar alles begon met de Eridanos, een grote rivier die vanuit Finland de Oostzee heeft uitgesleten waardoor er een geul ontstond waardoor het ijs in Nederland terecht kon komen.

Eridanos.

Maar ook de laatste ijstijd waarin we geen ijs hadden maar er hier permafrost was (permafrost is een permanent bevroren ondergrond) heeft veel invloed gehad.

De ijstijden waren er ook de oorzaak van dat hier al vroeg bewoning mogelijk was. De eerst bewoners waren de neanderthalers. Zij waren jager-verzamelaars en hebben ons landschap natuurlijk ook beïnvloed.

UNiesert/Frank Vincentz (montage: Abuk SABUK) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Maar er is nog veel meer te vertellen over onze mooie provincie, over de ijstijden en hoe onze omgeving vorm heeft gekregen. Daarom zijn er soms lezingen over deze belangrijke periodes. Kijk daarom regelmatig op de activiteitenagenda van het Hunebedcentrum zodat je deze lezingen niet mist.

We verheugen ons op je komst.

Tot dan, Koos en Jannette Tap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.