In het spoor van … de educator

0
1205

Met ruim 150 medewerkers, (meer dan 100 vrijwilligers) en bijna 90.000 bezoekers per jaar gebeurt er van alles in en om het Hunebedcentrum. Ria Blom neemt u mee achter de schermen en volgt elke week iemand anders in zijn werk.

Deze keer probeert Ria educator Nadine Lemmers bij te benen …

In het spoor van … de educator

Het kantoor van de afdeling Educatie van het Hunebedcentrum ligt vol met attributen van oermensen, er liggen overal boeken, een 3D printer staat in de hoek en op de plank liggen zakjes met zaden van oude gewassen. Het bureau van Nadine Lemmers, archeoloog en educator van het Hunebedcentrum, is bezaaid met urenroosters, vaktijdschriften en ander papierwerk. Veel tijd brengt Nadine niet door aan haar bureau, ze is in het museum of in het Oertijdpark, ontvangt een groep bezoekers in de filmzaal, vergadert met de afdeling Communicatie over toekomstige projecten, is buiten de deur voor overleg met collega-educatoren of op pad voor een radio interview. Tijdens haar studie Archeologie heeft Nadine ooit een schedel opgegraven in een hunebed in Zweden, maar voor het archeologische precisie werk met troffel en kwastje ontbreekt nu de tijd.

Eerste vondst van een fragment van de schedel van hunebedbouwer bij de opgraving van een Zweeds hunebed.

Sinds 2006 is Nadine als educator verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van de educatieve programma’s van het Hunebedcentrum.  Zo’n 60 vrijwilligers en oproepkrachten helpen Nadine met de uitvoering van het programma. Deze medewerkers geven rondleidingen, lessen en demonstreren prehistorische technieken. Het programma is leidend maar Nadine benadrukt dat iedere medewerker de ruimte krijgt voor persoonlijke inbreng. Ze vindt het geweldig als de medewerkers, van verschillende leeftijden en achtergronden, van elkaar leren. Zelf legt ze graag verbindingen van het verleden naar het heden en probeert ze bezoekers grenzen over te laten gaan door ze bijvoorbeeld brandnetels of meelwormen te laten eten. Maar het allerbelangrijkste is het dat de bezoekers met een goed gevoel naar huis gaan. “Niet alles weten, dat is zo leuk aan de prehistorie,” aldus Nadine. Dat iets ‘waarschijnlijk’ zus of zo is gegaan, zal je Nadine niet horen zeggen.

Uitleg bij het hunebed in Drouwen.

Van musea leert Nadine nog elke dag of het nu gaat om het theatrale Archeon of de technische snufjes in het nieuwe Canon museum in Arnhem. Ze is trots op wat er in de afgelopen 12 jaar gerealiseerd is in het Hunebedcentrum. Ze wil graag toevoegen “we hebben dat met elkaar gedaan.” Tijd om tevreden achterover te leunen is er niet, Nadine moet door. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe website en een nieuwe tentoonstelling. Gedreven vertelt Nadine over de Oerschool en het Oerforum (de mini-versie van de Balloërkuil). Vanuit deze zandkuil worden webinars gegeven. Ze is enthousiast over de mogelijkheden van moderne technieken als virtual en augmented reality, maar constateert tevreden dat een oeroude techniek als vuur maken ook nog steeds veel indruk maakt op de bezoekers.

Vuur – beleving met alle zintuigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.