Megalithische monumenten van Alcalar, Portugal

0
1801
De restauratie is in volle gang.

In Portugal liggen veel megalithische monumenten. De meeste zijn moeilijk te vinden en liggen onopvallend in het landschap. Een aantal zijn echter goed ontsloten en keurig met borden aangegeven. Een van de terreinen die de laatste jaren flink wordt opgeknapt en gerestaureerd is Alcalar in het zuiden van Portugal. Al eens eerder is hier een artikel over geschreven door Nadine Lemmers. Dit jaar is Henk Boezen erheen gegaan. Hij gaat al jaren naar het zuiden van Portugal om te overwinteren. Op een van zijn reizen in het gebied kwam hij terecht bij deze boeiende plek.

Hoe kom ik er?

Vanaf het vliegveld van Faro rijd je in westelijke richting via de N125. Na 60 km. kom je bij de stad Portimao.

Net voorbij de stad op de eerste rotonde ga je rechtsaf en volg je de bordjes ‘Megalithische monumenten Alcalar’. Na ongeveer 5 kilometer draai je rechtsaf een parkeerplaats op.

Alcalar, kaart Google Maps

Met Europees geld wordt in Alcalar al een aantal jaren gerestaureerd en worden opgravingen gedaan. Het is een groot terrein, al met al wel 10 hectare. In het midden is de hoofdplaats gesitueerd. Het is omringd met kleine nederzettingen.

De restauratie is in volle gang.

De bewoningsgeschiedenis gaat terug tot ruim vijfduizend jaar voor Christus. In het gebied zijn ruim 20 groepsgraven te vinden.

De graven zijn weer prachtig gerestaureerd. Er ontstaat zo een goed beeld van hoe het ooit heeft moeten uitzien.
Op het terrein ligt een constructie zodat bezoekers een beeld krijgen over hoe stenen werden verplaatst in de prehistorie.
Een van de gereconstrueerde grafheuvels.
Henk Boezen op bezoek in Alcalar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.