Prehistorie in the Burren, Ierland

0
2148

The Burren is een gebied in het westen van Ierland dat bekend staat vanwege zijn woeste verweerde kalklandschap, ook wel karstlandschap genoemd. De kalk is gevormd in een periode dat dit gebied een tropische zee was en een stuk zuidelijker lag, zo’n 300 miljoen jaar geleden.

Kaart Burren in Ierland. Google Maps
Het kalksteenlandschap van the Burren (verweerd kalksteenlandschap wordt ook wel karstlandschap genoemd)
Landschap van The Burren

The Burren is een nationaal park dat bekend staat om zijn verscheidenheid aan geologie (karstverschijnselen waaronder duizenden grotten), natuur en cultuurhistorie. Maar waar het ons vooral om te doen is zijn de archeologische monumenten waarvan de Poulnabrone Dolmen de beroemdste is. Het is een van de meest gefotografeerde monumenten uit de prehistorie. In de jaren tachtig is dit monument opgegraven. Uit archeologisch onderzoek bleek dat er minstens 33 mensen in begraven zijn.

Poulnabrone
Poulnabrone

Geopark

The Burren is onderdeel van The Burren and Cliffs of Moher UNESCO Global Geopark. Via de website van dit park,   http://www.burrengeopark.ie/ is veel extra informatie te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.