Stormbos in de bossen van Exloo-Odoorn

0
7439

In de bossen van Exloo ligt in vak 165 het Stormbos. Het bos ligt ten oosten van de pingoruine op het Buinerveld. Het stormbos is ontstaan in de beruchte novemberstorm op 13 november 1972.

Bosvak 165

De bossen zijn hersteld en netjes opgeruimd op het bosvak 165 na: het Stormbos. De ontwikkeling van dit bos maakt duidelijk dat niet opruimen kan leiden tot meer biodiversiteit. In het vak zie je omgewaaide bomen die verder zijn gegroeid – een bijzonder beeld wat je doet denken aan een wildernis! Als natuurliefhebber is een bezoek aan deze natuur een aanrader. In de herfst is het stormbos bijzonder door de vele paddenstoelen. 

Schade en herstel

De storm heeft 2500 hectare bos met de grond gelijk gemaakt en meer dan 15.000 hectare was onherstelbaar beschadigd. Vele bossen moesten opnieuw worden aangelegd, maar vanaf dat moment werd dit niet meer op de oude manier gedaan. Nu werde er met meerdere soorten gewerkt. Bij latere stormen bleek dit te helpen – minder schade bij zwaardere stormen.

Adres

Stormbos
Buinerweg (huisnummer 21 en dan de weg vervolgen tot de weg onverhard wordt. Je vervolgt de weg totdat er een parkeerplaats komt – tevens het begin van wandelroutes)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.