Antalya Museum

0
1184
Archeologische schatten uit de omgeving van Antalya. By Dat doris [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

In Antalya, Turkije, is van de grootste musea van Turkije te vinden: het Antalya Museum (Antalya Müzesi). Het museum heeft een oppervlak van ruim 7.000 vierkante meter: 13 expositieruimtes en een buitenterrein. Het archeologisch museum dat sinds 1922 bestaat, vertelt de geschiedenis van de regio. In 1988 won het museum de “European Council Special Prize”. Het museum trekt bijna 30.000 bezoekers per jaar.

Antalya Museum. By Dat doris [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

Collectie

Tot de collectie behoren ruim 30.000 objecten in het depot en in het museum zelf zijn 5.000 objecten te bekijken door het publiek.

Buitenterrein van het Antalya Museum. Antalya Museum. By Dat doris [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

Exposities

In 13 expositieruimtes en een buitenterrein worden verschillende thema’s behandeld. De ruimte Natuurhistorie toont levende organismen van eencelligen tot de mens, maar ook botten en fossielen. De ruimte Prehistorie toont de vondsten uit Karain, Okuzini en  Sehahoyuk van de oude steentijd tot Romeinse tijd. De vondsten uit Hacilar en Semahoyuk van nieuwe steentijd tot vroege bronstijd zijn te zien in de ruimte Protohistorie.

Reconstructie van een graf uit de vroege bronstijd, Karatas-Semayuk ( Elmali ). By Wolfgang Sauber [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons
In de ruimte Klassieke periode vinden we de vondsten van Mykeense tijd tot Hellenistische periode en tevens objecten uit de Romeinse tijd. Beelden uit archeologisch onderzoek bij Perge dateren uit de tweede en derde eeuw na Chr. (Romeinse tijd) zijn te vinden in de Beeldenhal.

Vermoeide Hercules uit Perge. By Ingo Mehling [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.
In de Hal van Keizerlijke Beelden zijn keizers, keizerinnen en andere personen uit de Romeinse tijd te zien gevonden bij Perge. In de Sarcofagenhal liggen allerlei sarcofagen uit de Romeinse tijd.

Dyonisus sarcofaag uit de derde eeuw. n. Chr. By Ad Meskens [Attribution, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons.
Verder liggen Byzantijnse mozaieken in de Mozaiekhal en in de hal van kerkelijke artefacten liggen onder andere de heilige relikwieen van Sint Nicolaas.

Relikwieen van Sint Nicolaas. By Dominator1453 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons
In de Hal met Kleine objecten liggen lampen, objecten met glas en andere kostbaarheden van de Romeins tijd en Byzantijnse periode. Van Hellenistische tot Ottomaanse munten zijn te bewonderen in de Muntenhal. In de ruimte Turkse-Islamitische Periode zijn tegels, tapijten, boeken, inscripties en meer te bewonderen. Een gemeubileerd Anatolisch huis en kleding, borduurwerk en metalen objecten zijn te bewonderen in de Etnografische Hal.

Testimony of Faith
Getuigenis van vertrouwen in Thuluth kalligrafie door Kazasker Zade Mehmet Izzet Efendi, 1895 n.Chr.

Kindermuseum

Bij de ingang van het museum is het Kindermuseum te zien. Dit is het eerste kindermuseum in Turkije. In het museum kunnen de kinderen met de handen uit de mouwen!

Adres

Bahçelievler Mahallesi, Konyaaltı Cd. No:88, 07050 Muratpaşa/Antalya, Turkije

36.8856°N 30.6797°E
http://www.antalyamuzesi.gov.tr/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.