Bargerveen, aardkundig monument in Zuidoost Drenthe

0
1750

Tot in de 19e eeuw was een groot gedeelte van Oost Drenthe, het aanliggende Groningen en een groot stuk van Duitsland een groot aaneengesloten veengebied, het Bourtangermoeras. Het was met haar 1200 km2 het grootste hoogveengebied van Midden Europa.

Het gebied is ontstaan duizenden jaren nadat de ijstijd zich heeft teruggetrokken uit het gebied. Er ontstonden moerassen bovenop het achtergebleven keileem en dekzand. In deze moerassen ging het veenmos groeien. Dit plantje heeft de basis gevormd voor de dikke veenpakketten die zijn ontstaan.

Door de turfwinning en een ander gebruik van de grond, vooral landbouw, is er veel veranderd. Het gebied is grotendeels afgegraven. Er zijn nog maar een paar restanten over waar je het gevoel van het oude Bourtangermoeras nog vindt. Het Bargerveengebied in Zuidoost Drenthe, aan de grens met Duitsland, is hiervan een mooi voorbeeld.

Er is veel aan gedaan om het gebied te behouden en weer te herstellen zodat niet alleen het veen hier nog steeds actief groeit maar ook dat de fauna en flora hier weer een veilige plek heeft. Er komen veel bijzondere soorten voor zoals de enorme hoeveelheid vlindersoorten, het vleesetende plantje zonnedauw en bijzondere vogels zoals de Grauwe Klauwier.

Niet voor niets is een groot deel van dit gebied uitgeroepen tot een Natura 2000 gebied, een hotspot in het Hondsrug UNESCO Geopark en een aardkundig monument in de Provincie Drenthe.

Het gebied is niet alleen een Nederlands natuurgebied maar ook het aangrenzende Duitse gebied behoort erbij. Samen heet dit gebied  Natuurpark Moor-Veenland.

Sinds 1968 is een deel van Bargerveen onder beheer van Staatsbosbeheer beschermd gebied. Ondertussen is het gebied uitgegroeid tot de 2500 ha.

Het Bargerveen is in drie gebieden ingedeeld, met verschillende kenmerken: Het Meerstalblok, het Amsterdamse Veld en het Schoonebeker Veld.

Het grootste deel van het natuurgebied wordt doorkruist met wandelwegen en fietspaden.

In de directe omgeving zijn een aantal interessante bezoekersplekken waaronder een vogelkijkhut, een informatiecentrum in het Veenloopcentrum in Weiteveen en de grootste schaapskooi van Nederland met horecavoorziening. Ook in de omgeving van het aangrenzende Duitse gebied zijn bezoekerscentra waaronder het Emsland Moormuseum in Geeste en het Erdol Museum in Twist. 

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de website van het Natuurpark Moor-Veenland.

Meer informatie over het aardkundig monument Bargerveen met onder andere links naar een folder (in het Nederlands, Engels en Duits)

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.