De Dode Zee rollen bij Qumran

0
2276
De grot waar in 1952 door een bedouinejongen de eerste kruiken met rollen zijn gevonden.

In 1947 liep een herdersjongen met zijn schapen door een droog gebied op zoek naar gras voor de kudde. Hij zag een grot, ging kijken en vond kruiken met de oudste bijbelteksten ter wereld. In totaal werden er in deze grot zeven rollen uit de eerste eeuw v.Chr. gevonden. Later zijn er nog meer grotten gevonden met daarin ook rollen met teksten. In totaal zijn er tot nu toe 11 grotten gevonden waarin in totaal 51 kruiken met rollen zijn gevonden. De rollen bevatten naast afschriften van niet-Bijbelse religieuze boeken ook de oudste handschriften van het Oude Testament. De rollen worden bewaard in het Isreal Museum in Jeruzalem.

Locatie Qumran

Wie waren de mensen die de bijbelteksten bewaarden in grotten?

De eerste bewoning van het gebied van Qumran stamt uit de late ijzertijd, ca 630-580 v.Chr. Diverse groepen mensen hebben sindsdien in het gebied gewoond. Tussen 140 v.Chr. en 68 n.Chr. werd het bewoond door leden van een sekte genaamd de Essenen, een soort joodse kloosterorde. De schatting is dat deze groep uit 300 tot 400 mensen bestond.  In een aantal van de rollen worden de kloosterregels beschreven.

Het is waarschijnlijk dat Johannes de Doper een Essener was of in ieder geval bij de Essenen heeft gewoond. Men veronderstelt dat ook Jezus van Nazareth tijdens zijn jeugdjaren enige tijd onder hen verbleef.

De overblijfselen van het klooster van de essenen zijn in 1951 door archeologen aan het licht gebracht. Zij vonden er een toren, een scriptorium (een schrijfruimte waar boekrollen werden geschreven en gekopieerd), een keuken, rituele baden, een pottenbakkerij, verblijfsruimten, opslagruimten en waterreservoirs.

In 2017 is nog een nieuwe grot ontdekt in het gebied. Helaas zonder kruiken maar dat laat wel zien dat het nog steeds mogelijk is om nieuwe grotten te ontdekken.

Tegenwoordig is het complex van Qumran te bezoeken. Er is een restaurant en je kunt een wandeling maken langs de opgravingen en de grotten.

Impressie Qumran

Het gebied waar de grotten zich bevinden. Op de achtergrond zie je een van de beroemde grotten.
Een van de grotten waarin kruiken met rollen zijn gevonden.
Op de voorgrond de plek waar de Essenen hebben gewoond.
Er zijn op de locatie meerdere rituele baden.
Ritueel bad
Er is een wandeling uitgezet langs de opgegraven baden en huizen.
Er staan op diverse plekken keurige informatieborden zoals bij de plek waar de eerste kruiken met rollen zijn gevonden door een bedouinejongen in 1952.
In het midden de beroemde grot uit 1952

Als u meer wilt weten over de Dode Zeerollen dan is er een zeer uitgebreide website (in het Engels). Zie https://www.deadseascrolls.org.il/ 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.