De Leeuwenrots, Sri Lanka

0
1594
Paleis boven op de rots

Als je in de omgeving van Sigiriya in de binnenlanden van Sri Lanka komt zie je van verre een grote rots in het landschap verschijnen. De rots is het restant van een vulkaan. De rots van 200 meter hoog is wereldberoemd vanwege de restanten van een paleis die bovenop is gebouwd. Naast het paleis vind je hier ook een aantal van de mooiste muurschilderingen van het land. Het complex staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Leeuwenrots (Sigiriya). Een oude vulkaan die eenzaam in het landschap staat.
Locatie van Sigiriya

De Leeuwenrots

Sigiriya betekent letterlijk ’leeuwenrots’. In de 5e eeuw is een koninklijk paleis op de top van de steile berg gebouwd door koning Kassapa. Het paleis was onder andere voorzien van mooie tuinen en baden. In 495 pleegde de koning zelfmoord vanwege het uitbreken van een oorlog. Daarna werd het complex een boeddhistisch klooster. Tot in de 14e eeuw is het in gebruik geweest. Vanaf dat moment is het in verval geraakt. Honderden jaren lang wist niemand nog dat het complex op de top stond. Het is later opnieuw ontdekt en gerestaureerd.

De overblijfselen zijn alleen te bereiken via een lange stenen trap van 1200 treden. Halverwege de klim kun je even uitrusten op een groot plateau en ontdek je meteen waar de naam van deze plek vandaan komt. Hier was ooit een enorme leeuw uit de rots gehakt, maar helaas zijn daar alleen nog de poten van over.

Op weg naar de top kom je allerlei bouwwerken uit het verre verleden tegen.
Halverwege de klim naar boven loop je langs een van de overgebleven poten van een leeuw.
Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Hier zien we de restanten van het paleis.
Een van de vele bouwwerken die je tegenkomt tijdens de klim

Tuinen van Sigiriya

Rondom de Leeuwenrots liggen een aantal verrassend mooie aangelegde tuinen die het ook zeker waard zijn om beter te worden bekeken. Hier vind je de koninklijke baden, lusthoven, mooie watertuinen en oude bouwwerken die hun functie hebben verloren. Het complex wordt bezocht door veel mensen maar de tuinen zijn een plek die de meesten overslaan. Het is hier lekker rustig waardoor je niet alleen alle tijd hebt om de tuinen zelf te bekijken maar vooral ook de fauna en flora die hier rijkelijk aanwezig is.

Route naar de rots. Langs de route liggen mooie tuinen en restanten van gebouwen.
Restanten van het tuincomplex

Wolkenmaagden

Aan de noordzijde van de rots bereik je halverwege de steile beklimming via trappen de ‘Spiegelwand’. Hierop zijn fresco’s afgebeeld van ‘wolkenmaagden’.

Muurschildering van een ‘Wolkenmaagd’

Flora en fauna

De hele omgeving is een paradijs voor natuurliefhebbers. Er lopen veel dieren rond de berg, waaronder makaken, varanen, waterschildpadden, slangen en vele soorten vogels.

Makaken zijn volop aanwezig
Varanen van een paar meter zie je her en der rondschuivelen.
Met een beetje geluk zie je ook slangen.
Specht
Uitzicht vanaf de top. HIer zien we de restanten van een andere vulkaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.