De mammoetspeerwerper

0
1414

In de grot van Montastruc (Tarn-et-Garonne, Frankrijk) is een speerwerper gevonden in de vorm van een mammoet. De speerwerper is zo’n 12.500 jaar geleden gemaakt en wordt toegeschreven aan het Magdalenien. De speerwerper is te bewonderen in het British Museum.

Mammoth Spear Thrower
Speerwerper. [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

De mammoetspeerwerper

Deze speerwerper, gemaakt van rendiergewei, is ongeveer 12 cm groot en gesneden in de vorm van een mammoet. Inmiddels is een gat ontstaan doordat het oog van been of steen is verdwenen. De haak van de speerwerper is gerepareerd al in de prehistorie nadat deze was afgebroken. Van de slagtanden is weinig te zien door beschadiging, maar zijn aan allebei de kanten aanwezig geweest. Speerwerpers zijn al 20.000 jaar geleden bekend en werden vaak versierd met dierlijke motieven. Lees hier hoe het werkt!

Replica

In de museumwinkel van het Hunebedcentrum is een prachtige replica van de mammoetspeerwerper te koop. Hij is gemaakt door Ateliers
MTW in Groningen. Deze natuurgetrouwe replica van hoogwaardige epoxyhars is het resultaat van vele uren minutieus handwerk. De replica staat bekend onder G-03 en de replica heeft zonder sokkel een lengte van 6,5 cm en breedte van 12,5 cm.

Bronnen

https://www.ateliersmtw.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.