De N34 krijgt een magische bijnaam: Hunebedhighway

0
1499
Foto Dagblad van het Noorden

Dit artikel is verschenen in het Dagblad van het Noorden op 27 april 2018 door Jaap van Brummelen

De nieuwe naam moet het toeristisch imago van het Hondsruggebied opkrikken.

,,Het bekt goed en de vlag dekt de lading. Van de 53 hunebedden in Drenthe staan er 47 aan de N34. Zie dit maar als een ludieke toeristische impuls, maar wel met het doel er serieus iets mee te bereiken en meer bezoekers naar het gebied te trekken”, zegt gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe.

Veertig borden met logo

Die laat er geen gras over groeien en laat veertig borden met het logo maken. ,,Voor 1 juli staan ze er”, garandeert Brink. Niemand die tussen Zuidlaren en Coevorden de N34 op rijdt, kan straks om de blauw-rode borden van 1 meter bij 1 meter 20 heen. Behalve aan de N34 zelf worden ze ook aan de toeritten geplaatst. Saillant detail: de contouren van het logo zijn die van Route 66, de 3940 kilometer lange legendarische autoweg door de Verenigde Staten. De Hunebedhighway moet de N34 omtoveren van forenzenweg tot zo’n cultweg.

Prehistorische A1

,,De eerste beleefweg van Nederland. Een highway, waarmee we tegen de wereld zeggen: ‘Kom maar op.’ De N34 is de prehistorische A1. Er zit een verhaal aan vast waar je u tegen zegt. Aan weerszijden van de weg ligt het bezaaid met attracties en bezienswaardigheden. Er is alleen te weinig samenhang”, zegt Hein Klompmaker, directeur van het Hunebedcentrum in Borger. Hij lanceerde in 2010 al de term Hunebedhighway. ,,Zo’n beetje elke speech sloot ik af met de boodschap: ‘En voorts ben ik van mening dat de N34 Hunebedhighway moet worden.’ Ik moet er aan wennen dat dit niet meer hoeft binnenkort.”

Toeristische ruggengraat

Het doorzetten van Klompmaker wordt nu beloond. Ineens vinden alle partijen het een keigoed idee om van de Hunebedhighway een sterke toeristische ruggengraat van het gebied te maken. Cathrien Posthumus, manager De Hondsrug UNESCO Global Geopark, is enthousiast. ,,De Hunebedhighway is een eerste stap in een belevingswereld. Langs de weg moeten zo veel mogelijk elementen zoals zwerfkeien komen die het imago versterken.” Recreatieschap Drenthe ziet veel kansen. Directeur Dick Dijkstra: ,,De toon is gezet. Het past ook bij de identiteit van oerprovincie die Drenthe wil uitstralen. Samenwerking van ondernemers moet tot nieuw elan leiden.”

Businessclub Hunebedhighway

De motor van die samenwerking wordt op 9 juli ronkend gestart: De Hunebedhighway businessclub. Staatssecretaris Mona Keijzer doet de kick-off in vakantiepark Het Land van Bartje. De businessclub moet ondernemers er toe aan zetten hun krachten te bundelen. Het streven is binnen een jaar het honderdste lid van de businessclub te kunnen verwelkomen. Het Hunebedcentrum heeft alvast een affiche ontworpen met een aantal bezienswaardigheden in het gebied. Dat zou bijvoorbeeld als basis kunnen dienen voor placemats in eetgelegenheden in het gebied.

Drents Jeugdorkest

Het Drents Jeugdorkest luidt op 9 juli de Hunebedhighway muzikaal in. Componist Alfred Willering is bezig een Hunebedhighway rapsody te componeren. Die wordt door het 75-koppige jeugdorkest onder leiding van Nico Sieffers ten gehore gebracht. Het orkest stelt zich 10 tot 15 keer beschikbaar voor een optreden.

 

Tekst en foto Dagblad van het Noorden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.