The temple of Mnajdra

Malta is een el dorado voor een liefhebber van archeologie. Zo kwamen we al snel tot de conclusie dat Malta en het kleinere eiland Gozo niet in ons lijstje mochten ontbreken. We wisten dat hier bijzondere prehistorische tempels moesten zijn waaronder die van Hagar qim en Mnajdra, en dat het een land is met een boeiende geschiedenis. Vele culturen hebben op Malta gewoond, zoals de Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren, de Normandiers, het koninkrijk Aragon, de Johannieters, de Fransen en de Engelsen. Een plek waar de hele geschiedenis samen komt is in de hoofdstad Valletta, de stad staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Andere tempels op Malta en Gozo zijn die van Ggantija en Tarxien

In het zuidwesten van Malta komen daarnaast ook nog vreemde karrensporen voor die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Dit gebied heet Clapham Junction.

Hagar Qim en Mnajdra zijn de tempelcomplex met de rode stip onder op de kaart aan de zuidkust.

Hagar Qim en Mnajdra

Vanaf de plek waar deze prehistorische tempelcomplexen liggen heb je een prachtig uitzicht op zee. Het complex bestaat uit twee tempels, Hagar Qim en Mnajdra. Als je aankomt ga je eerst naar het kleine museum met vondsten uit het tempelcomplex en tevens draait er een film. Daarna loop je naar de kust waar je al van verre de grote tenten ziet waar de tempels onder schuil gaan. De beleving is voor een groot deel verdwenen door deze tenten maar ze worden zo in ieder geval voor de toekomst beschermd. Deze twee tempels zijn gebouwd tussen 3200 en 2300 voor Christus. Beide tempels staan net als de andere tempels op Malta op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Andere prehistorische tempelxomplexen op Malta en Gozo zijn die van Ggantija en Tarxien.

Hagar Qim
Hagar Qim
Maquette Hagar Qim
Maquette Hagar Qim
Venusbeeldje gevonden in Hagar Qim
Venusbeeldje gevonden in Hagar Qim
Hagar Qim
Hagar Qim
Hagar Qim
Hagar Qim
Een tweede gedeelte van de tempel, naast de grote tent.
Overal zie je restanten van de tempel liggen
De tempel van Mnajdra
De tempel van Mnajdra
Maquette van het tempelcomplex Mnajdra
Maquette van het tempelcomplex Mnajdra
De tempel van Mnajdra
De tempel van Mnajdra
De tempel van Mnajdra
De tempel van Mnajdra
De tempel van Mnajdra
De tempel van Mnajdra
De tempel van Mnajdra

2 REACTIES

  1. Heb je de unieke libation stone van Mnajdra opgemerkt? Die is uniek want de Maltese archeoloog Zammit schreef dat er drie dergelijke stenen bij de ingangen waren, Mnadra bestaat immers uit drie samengevoegde tempels. De libation stone is beschadigd na het plaatsen van de tent door toestromende bezoekers. Dat kan de authoriteiten niets schelen.
    Ik vond drie staande stenen op het alignment richting de Equinox. Toen ik de 3rde steen aan het opmeten was kwam een man van de steengroeve waarschuwen dat ik moest weggaan omdat er een ontploffing zou komen. De groeve is heden stilgelegd.

    • onvoorstelbaar hoe soms om wordt gegaan met de megalithische monumenten. Niet te geloven dat het in een groeve ligt waarbij het monument waarschijnlijk intussen niet meer bestaat. Dank voor uw aanvulling. Met vriendelijke groet, Harrie Wolters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.