Havelterberg. Foto: door G.Lanting - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6611198

De Havelterberg is een complex van stuwwallen, in zeer gave staat. De wallen werden ongeveer 150.000 jaar geleden opgestuwd door landijs tijdens de Saale-ijstijd. Naast de aardkundige ontstaansgeschiedenis liet de Tweede Wereldoorlog bijna nergens anders in Drenthe zoveel zichtbare sporen achter als in het gebied van de Havelterberg. In 1942 startte de Duitse bezetter met de aanleg van ‘Fliegerhorst Havelte’.

Het is nooit voltooid, maar heeft het landschap onbedoeld een meerwaarde gegeven. Opvallend zijn de openluchthangars en de startbanen, die zich hebben ontwikkeld tot bijzondere graslanden met orchideeën en andere bijzondere planten. De bomkraters zijn voortplantingsplaatsen voor amfibieën.

Havelterberg. Foto: Door G.Lanting – Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6611108

Twee hunebedden

Op het terrein liggen twee hunebedden, D53 en D54. In de Tweede Wereldoorlog wilden de Duitsers een landingsbaan aanleggen voor vliegtuigen. HIerdoor moesten de twee hunebedden verdwijnen. Prof. van Giffen heeft het toentertijd voor elkaar gekregen dat de Duitsers gaten gingen graven naast de hunebedden waar de grote keien in konden worden gelegd en bewaard. De landingsbaan is nooit gebruikt. Na de oorlog werden de keien weer boven de grond getakeld en zijn de hunebedden weer in elkaar gezet. Het zijn waarschijnlijk de twee meest bezochte hunebedden in Drenthe.

Klik hier voor meer informatie over D53

Klik hier voor meer informatie over D54

D54 Hans Meijer

Voor meer informatie over de Havelterberg als aardkundig monument inclusief een downloadbare folder in het Nederlands, Engels of Duits klik hier. 

Vorig artikelDekzandrug Orvelte, aardkundig monument in Drenthe
Volgend artikelDe Kleibosch bij Roden, aardkundig monument in Drenthe
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.