In het Oertijdpark is een hut van de zogeheten rendierjagers nagebouwd. Vanaf het eind van de laatste ijstijd trokken deze mensen door Noord-Nederland. De rendierjagers volgden de patronen van de rendieren aantrokken en hadden ze geen vaste verblijfplaats en woonden ze in hutten zoals deze, die redelijk snel te bouwen zijn.

Afbeelding 2. Tijdens de ijstijden werd er voornamelijk gejaagd op rendieren. Foto: Wikimedia commons.

Rendierjagers

Vanaf ongeveer 12.000 jaar geleden werd het weer warm genoeg voor bewoning.  De rendieren waren de voornaamste bron van voedsel en materialen voor kleding en gereedschappen. Deze reconstructie is gemaakt met de materialen die ze toen ook hadden. Het ontwerp is gebaseerd op de archeologische resten en andere reconstructies.

De hut is gebaseerd op de plattegrond van de rendierjagershut. De plattegrond is aangetroffen in Sweikhuizen. De diameter is 3 tot 4 meter (ARTS & DEEBEN, 1988).

Het gereedschap van de rendierjagers

In de tijd van de rendierjagers werd vuursteen op verschillende manieren bewerkt. Hieronder zijn een paar werktuigen uit de tijde van de rendierjagers te zien.

Hoja de sílex.png
Klingen waren het favoriete gereedschap van de rendierjagers, maar waren er al eerder in gebruik. Door José-Manuel Benito Álvarez, CC BY-SA 2.5, Link.

Dankwoord

De reconstructie is gemaakt door Sebastiaan Pelsmaeker en Nikky Kruithof. Klik hier voor het artikel waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vuurplaats is gemaakt. We bedanken hen hiervoor Meer informatie op:
www.jura-archaeology.nl en www.remaininghistory.com.

Bronnen

ARTS, N. & J. DEEBEN, 1988. De opgraving, analyse en interpretatie van een Magdalénien nederzetting bij Sweikhuizen, provincie Limburg. Intern rapport AAC. Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.