In een grot van Mas-d’Azil (Grotte du Mas d’Azil) in de Pyreneen, Frankrijk, zijn vele vondsten gedaan, waaronder een prachtig beeldje van een paardenhoofd. In 1860 is hij in een grot gevonden. De eerste opgravingen zijn gestart in 1888. De grot is meerdere malen bewoond geweest. Hij is rijk aan beeldjes uit het Magdalenien (zo’n 14.000-13.000 jaar geleden), waaronder het paardenhoofd gemaakt van rendiergewei.

Paleolithic horse3
Paardenhoofd. By No machine-readable author provided. Calame assumed (based on copyright claims). [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons.

Replica

In de museumwinkel van het Hunebedcentrum is een prachtige replica van het hinnikend paardenhoofd van Mas-d’Azil te koop. Hij is gemaakt door Ateliers MTW in Groningen. Deze natuurgetrouwe replica van hoogwaardige epoxyhars is het resultaat van vele uren minutieus handwerk. De replica staat bekend onder G-04 en de replica heeft zonder sokkel een hoogte van 3,0 cm en breedte van 5,0 cm.

Bronnen

https://www.ateliersmtw.nl/

Vorig artikelDe mammoetspeerwerper
Volgend artikelVenus van Lespugue.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.