Hunebedden en keien bij Salzwedel in Duitsland

0
1585

Ik vond een tijd geleden op internet een bijzonder kaartje. Het was al een oud kaartje met daarop heel veel hunebedden. Het centrale stadje was Salzwedel in Sachsen Anhalt, een uur of 4 rijden van Assen. Ik was in mei 2018 toevallig in de buurt en dacht dat ik toch maar eens moest kijken. En jawel, er liggen inderdaad veel hunebedden.

Oude kaart van Salzwedel in Sachsen Anhalt met daarop veel hunebedden ingetekend.

Ik had helaas maar anderhalf uur tot mijn beschikking. Hieronder zien jullie het resultaat. Stel je gaat hier een week op vakantie, wat moet je dan wel allemaal niet ontdekken.

Niet ver van Salzwedel, bij Stockheim, kwam ik al snel een bekend bord tegen. Stoppen en direct kijken
Het hunebed van Stockheim, idyllisch gelegen tussen de akkers in een bosje.
Het hunebed van Stockheim heet een grote deksteen. Deze is ongeveer 3 meter lang.

Ludelsen

We rijden een stukje verder en komen terecht in Ludelsen. Vlak voordat je het dorp in rijdt zie je aan de rand van het bos in een akker een hunebed liggen. Er gaat gek genoeg geen paadje heen dus maar gewoon door de akker gelopen om foto’s te maken.

Dit hunebed ligt tussen Stockheim en Ludelsen aan de rechterkant van de weg in een akker.
Het hunebed van Ludelsen in de akker.
Een paar honderd meter verderop staat weer een bord langs de weg met daarop Grosssteingrab. Het verwijst naar een klein parkeerplaatsje in het bos. Van hier begint een wandeling dat naar 6 hunebedden gaat. Ik had helaas niet veel tijd en heb alleen het eerste hunebed gezien.
Het eerste hunebed van de wandeling. Je moet goed kijken om hem te zien maar het is er echt eentje. Op de route ligt ook nog een beroemd hunebed, namelijk Ludelsen nummer 6, dat ook wel het koningsgraf wordt genoemd. Deze is een aantal jaren geleden opgegraven en gerestaureerd. Die moet ik een volgende keer maar gaan bezoeken.

Mehmke

Ik rij weer verder en kom in het plaatsje Mehmke. Ik zie al snel een prachtige kerk opgetrokken van zwerfstenen. In het hele gebied zie je veel zwerfstenen en net als in Drenthe zie je ze in kerkgebouwen, in momumenten, langs de akkers op stapels, in tuinen en in wegen.

De zwerfsteenkerk van Mehmke
De kerk van Mehmke
Vlakbij de kerk staat een groots monument van zwerfstenen ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog.
Langs de akkers zie je af en toe grote stapels zwerfstenen, door boeren neergelegd als ‘lastig spul’
In de bult lag een bijzondere zwerfsteen, een zandsteen met met levenssporen van een Diplocraterion (ongeveer een half miljard jaar oud). Hij was helaas te groot en te zwaar om mee te nemen. 
Ik vervolgde mijn weg en moest af en toe over keienweggetjes rijden.

Drebenstedt

Ik wilde graag nog wat hunebedden zien en ging naar een van de plekken op de kaart waar heel veel hunebedden zouden moeten liggen. Ik vond helaas niets en had ook niet de tijd om intensief te zoeken. Het was tijd, ik moest terug naar Nederland.

Maar op weg naar huis kom ik toch nog ineens een hunebed tegen. Een langgraf midden in een akker. Uiteraard ben ik daar nog even heen gegaan.

Een langgraf bij Drebenstedt. Midden in een akker tussen de windmolens, een surrealistisch beeld.

Dit alles heb ik gezien in anderhalf uur. Stel dat je hier een hele week zit dan moet je heel wat hunebedden kunnen vinden.

Wie meer wil weten over de hunebedden in de omgeving van Salzwedel kan ik aanraden om naar de volgende website te gaan: http://tw.strahlen.org/praehistorie/sachsenanhalt.html

Tekst en foto’s Harrie Wolters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.