Knopkruid: lekker, maar niet inheems

0
3837
Harig knopkruid. By Rasbak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Het geslacht knopkruid bestaat uit eenjarige planten en is afkomstig uit Amerika. Tot het geslacht behoren zo’n 10 soorten. Twee soorten, het harig knopkruid (Galinsoga quadriradiata) en kaal knopkruid (Galinsoga parviflora) zijn in Nederland geïntroduceerd en inmiddels verwilderd.

Harig knopkruid bloemen Galinsoga quadiradiata
Harig knopkruid. By Rasbak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons.

Harig knopkruid

Deze soort kent zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. De plant kan 45 cm hoog worden. De onderkant van de donkergroene bladeren is bezet met lange haren – vandaar de naam. Ook de zijtakken van de stengel heeft witte haren. Van juni tot oktober bloeit deze knopkruid met opvallende bloemhoofdjes die geel en wit van kleur zijn. Deze soort groeit op open zandgronden. Op akkers en in moestuinen wordt de knopkruid gezien als een onkruid. Zowel de bloemen als de jonge scheuten zijn eetbaar en zijn als spinazie te gebruiken. De knopkruid is lekker in pesto, pastagerechten en soep. De plant bevat kalium, magnesium, vitamine C en ijzer. Knopkruid heeft een antibacteriele werking en is ontstekingsremmend. In de winter kan het zaad als kiemgroente worden gekweekt.

Galinsoga parviflora, Kaal knopkruid (2)
Galinsoga parviflora, Kaal knopkruid. By Rasbak [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Kaal knopkruid

Net als harig knopkruid is de plant te vinden op open zandgronden en wordt beschouwd als een onkruid. Deze soort komt uit Midden-Amerika en is via Europese siertuinen in de negentiende eeuw uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. De plant wordt 60 cm hoog en kent minder en kortere haren onder het blad en op de stengel. De bloemhoofdjes zijn geel met wit en de plant bloeit van juni tot oktober. Zowel de bladeren als de jonge stengels zijn eetbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.