Landesmuseum für Vorgeschichte in Halle (Saale) in Duitsland

0
2548

In Halle aan de Saale (niet te verwarren met de andere Halle in het Ruhrgebied) in het voormalige Oost-Duitsland, in Sachsen Anhalt, ligt een prachtig museum waar archeologie en ijstijden centraal staat (Landesmuseum für Vorgeschichte). In het museum is aan de ene kant te zien wat er allemaal in Sachsen Anhalt is gevonden (en dat is veel) en aan de andere kant is dit aangevuld met topstukken uit andere gebieden.

Het museum is vooral beroemd vanwege de beroemde Nebra schijf uit de Bronstijd.

De beroemde hemelschijf van Nebra uit de bronstijd, gevonden in de omgeving van Halle. Het laat de nachtelijke hemel zien. De zon, de maan en de sterren (waaronder de Pleiaden) zijn met goud in het brons gezet. De schijf werd in 1999 inabij het Duitse plaatsje Nebra gevonden en dateert waarschijnlijk van de 16e eeuw voor Christus.

Locatie Halle in Sachsen Anhalt

IJstijden

In de hal is een indrukwekkende scene uit de ijstijd nagemaakt. Mammoeten zijn in gevecht met leeuwen.

In het museum zijn goede presentaties over de ijstijddieren te zien.

Heel, heel veel bijlen

In een volgende afdeling sta je ineens oog in oog met een ongelofelijke hoeveelheid prachtige bijlen uit de steentijd. Ze zijn allemaal gevonden in de omgeving van Halle. En dan te bedenken dat dit nog maar een deel is van de totale collectie die het museum heeft.

Een wand vol bijlen

Trechterbekercultuur

In het gebied zijn veel hunebedden te vinden. Vandaar dat er in het museum ook aandacht is voor de Trechterbekercultuur (wel summier maar toch…)

Een van de honderden hunebedden die in Sachsen Anhalt zijn te vinden.
In het gebied liggen veel hunebedden. In het museum zijn dan ook diverse vondsten van de Trechterbekercultuur te vinden waaronder deze Trechterbeker.
Trommel uit de tijd van de hunebedbouwers
Bijl in schacht
Naast de steentijd is er ook een indrukwekkende collectie uit de bronstijd en ijzertijd. Daar zijn we in Drenthe jaloers op….
Een reconstructie van een man van 200.000 jaar geleden, een voorloper van de Neanderthalers

Meer informatie zie http://www.lda-lsa.de/

Tekst en foto’s Harrie Wolters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.